Gumbo

Ocena:

0 (0)

  • 30 min.
  • dla 4 osób
  • łatwy

Gumbo to gęsta, wieloskładnikowa zupa z mięsa i owoców morza, z mieszanką przypraw cajun. To one nadają daniu unikalny aromat. Istotne są też warzywa: papryka i seler naciowy. Całość gotowana jest w bulionie i zagęszczona ciemną zasmażką. Jest to tradycyjne danie stanu Luizjany w USA, łączące wiele smaków i kultur. Jeśli lubicie złożone smaki, to zapraszamy po przepis na gumbo – rozgrzewającą i bardzo sycącą zupę.

Składniki:

  • krewetki  350 g

  • chorizo  150 g

  • bulion drobiowy  750 ml

  • cebula  1 szt.

  • papryka  300 g

  • seler naciowy  3 gałązki

  • czosnek  3 ząbki

  • oregano  3 g

  • tymianek  3 g

  • sól  2.5 g

  • czosnek granulowany  2 g

  • papryka ostra  2 g

  • pieprz kajeński (mielony)  3 g

  • papryka ostra  2 g

  • pieprz  2 g

  • pieprz biały  2 g

  • sos worcestershire  45 ml

  • limonka  0.5 szt.

  • natka pietruszki  3 gałązki

  • olej  15 ml

  • masło  45 g

  • mąka pszenna  40 g

Gumbo - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Krewetki: mrożone krewetki rozmrażamy w warunkach chłodniczych. Te o różowym kolorze są już ugotowane. Natomiast szare należy wcześniej obrać, naciąć grzbiet i wyjąć ciemną nitkę – jelito.

  • Krok 2:

    Chorizo: zdejmujemy zewnętrzną osłonkę i kroimy w cienkie plasterki. Na patelni rozgrzewamy olej i na wolnym ogniu podsmażamy kiełbasę.

  • Krok 3:

    Warzywa: cebulę obieramy i siekamy w kostkę, paprykę myjemy przekrawamy na pół i usuwamy gniazda nasienne, kroimy w kostkę. Seler naciowy płuczemy pod bieżącą wodą i tniemy w plasterki. Czosnek obieramy i ścieramy na drobnych oczkach.

  • Krok 4:

    Bulion: zagotowujemy go.

  • Krok 5:

    Zasmażka: na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę i mieszając smażymy do uzyskania brązowego koloru.

  • Krok 6:

    Smażenie: do zasmażki dodajemy wcześniej przygotowane warzywa oraz chorizo i tłuszcz, na którym było smażone. Dokładamy wszystkie przyprawy, mieszamy i smażymy 2-3 minuty.

  • Krok 7:

    Gotowanie: wlewamy na patelnię gorący bulion, sos Worcestershire. Z limonki wyciskamy 2 łyżki soku i dodajemy do rosołu. Zagotowujemy, dodajemy krewetki i gotujemy gumbo 3 minuty.

  • Krok 8:

    Serwowanie: na talerze wykładamy porcje zupy. Natkę pietruszki myjemy, siekamy, posypujemy nią danie.

Porady

  • Do przygotowania tej gęstej zupy mogą być użyte różne rodzaje mięsa, np. z kurczaka, kaczki, królika, a nawet aligatora. Podobnie jest z owcami morza. Odpowiednie będą: krewetki, raki, kraby, ostrygi. 
  • Gumbo najczęściej podaje się z białym ryżem lub z pszenną bułką. Ryż gotujemy według instrukcji podanej na opakowaniu, wkładamy porcję na dno miski i zalewamy go zupą.
  • Częstym dodatkiem jest okra, która w naturalny sposób zagęszcza zupę.
  • Do gumbo najlepiej użyć wcześniej ugotowany domowy rosół, np. taki który mamy zamrożony. Przyspieszy to gotowanie dania. Odpowiedni będzie też taki ze sklepu, ale koniecznie z dobry składem. Bardzo istotna w daniu jest przyprawa cajun. To mieszanka pieprzu, cayenne, słodkiej papryki, czosnku i ziół, np. oregano, tymianku. Możemy bez problemu zrobić ją w domu.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne