Zupa z maślaków

Ocena:

4.52 (163)

  • 60 min.
  • dla 4 osób
  • łatwy

Zupa z maślaków to pyszna propozycja nie tylko na jesienny obiad. Pachnie włoszczyzną, grzybami i natką pietruszki. Wykończona gęstą śmietaną rozpływa się w ustach. Świetnie smakuje przyrządzona ze świeżych leśnych skarbów, ale można też wykorzystać mrożone zapasy. Przepis jest bardzo prosty, więc uda się również początkującym kucharzom. Aromatyczna zupa grzybowa z maślaków przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom leśnych wędrówek. 

Składniki:

  • maślak  500 g

  • włoszczyzna  1 pęczek

  • cebula  200 g

  • ziemniaki  350 g

  • czosnek  2 ząbki

  • olej  10 ml

  • masło  15 g

  • sól  6 g

  • pieprz  3 g

  • cukier  5 g

  • śmietana 18%  50 g

  • natka pietruszki  0.5 pęczka

Zupa z maślaków - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Wywar: włoszczyznę (pietruszkę, seler i marchewkę) obieramy. Zalewamy ją 1,5 l wody i gotujemy na małym ogniu przez około 25 min. 

  • Krok 2:

    Maślaki: czyścimy. Zdejmujemy z nich skórkę. Mniejsze grzyby zostawiamy w całości, a większe kroimy w plastry. 

  • Krok 3:

    Warzywa: cebulę obieramy i siekamy. Czosnek przeciskamy przez praskę. Ziemniaki skrobiemy i kroimy w kostkę. Wyjmujemy jarzyny z wywaru i kroimy je w talarki. Natkę pietruszki myjemy, osuszamy i siekamy. 

  • Krok 4:

    Zupa z maślaków: rozgrzewamy na patelni masło z olejem. Szklimy cebulkę. Wrzucamy czosnek i grzyby. Pozwalamy, żeby puściły wodę. Podsmażamy wszystko przez 5 minut. Przekładamy zawartość patelni, jarzyny pokrojone w talarki oraz ziemniaki do wywaru. Doprawiamy go solą, pieprzem i szczyptą cukru. Gotujemy na małym ogniu przez 20 min.

  • Krok 5:

    Podanie: zaciągamy zupę śmietaną i mieszamy z drobno posiekaną natką. Serwujemy z kromkami razowego chleba.   

Porady

  • Wywar, na którym gotuje się nasza esencjonalna zupa grzybowa, możemy przygotować wcześniej. Świetnie sprawdzi się delikatny bulion warzywny, ale można też zrobić rosół na piersiach lub skrzydełkach kurczaka. Żeby podkręcić leśny aromat potrawy, warto wykorzystać wywar z suszonych grzybów (prawdziwków lub podgrzybków). Jest on świetnym źródłem smaku umami. Polecamy też zaczerpnąć inspirację z kuchni japońskiej i przygotować dashi na bazie shiitake. 
  • Maślaki należy przed obróbką termiczną koniecznie obrać ze skórki pokrytej śluzem, ponieważ jest gorzkawa i ciężkostrawna. Z łatwością odchodzi od kapeluszy. Wystarczy zdjąć ją za pomocą małego nożyka.  
  • Zupa grzybowa z maślaków ma kuszącą kremową konsystencję dzięki dodatkowi gęstej śmietany. Jeśli chcemy obniżyć zawartość tłuszczu w daniu, równie dobrze możemy wykorzystać jogurt naturalny. Osobom na diecie roślinnej polecamy użycie wegańskich zamienników, które z powodzeniem zagęszczą zupę, takich jak śmietanka z nerkowców lub miąższu kokosa.  
  • Jadalne leśne grzyby, w tym maślaki, pojawiają się w sierpniu i można je zbierać przez całą jesień. Warto wtedy wykorzystać wszystkie ich walory i przyrządzać je na świeżo. Natomiast poza sezonem na naszych stołach furorę z pewnością zrobi zupa z maślaków mrożonych. Grzyby, które i tak będą się dusić w wywarze, nie muszą wcześniej osiągnąć temperatury pokojowej.   
  • Ziemniaki to klasyczny dodatek do aromatycznego grzybowego wywaru, ale równie dobrze będzie smakować zupa z maślaków z makaronem. Mogą być to na przykład łazanki, świderki lub kokardki
Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Zupa z maślaków – jak ją przyprawić? 

Aromatyczna zupa z maślaków świeżych lub mrożonych to doskonały pomysł na rozgrzewający i sycący obiad. Żeby ją wyczarować, wystarczy kilka prostych składników. Ważne jest dokładne oczyszczenie grzybów i przygotowanie jarzyn. Potrawę przed podaniem trzeba jeszcze tylko zabielić gęstą śmietaną i gotowe. Smak tej prostej zupy podkręcą takiej dodatki jak: 

  • sos sojowy lub maggi – te przyprawy w płynie nie tylko ratują w ostatniej chwili każde mdłe danie, ale także pomagają wydobyć smak dania. Idealnie pasują do różnych potraw na bazie grzybów, ponieważ oba te składniki zawierają naturalny glutaminian sodu.  
  • przyprawy korzenne – takie jak kminek, ziele angielskie, liść laurowy i gałka muszkatołowa. Skutecznie podkręcają smak grzybów i mogą mieć pozytywny wpływ na trawienie. 
  • zioła – świeże lub suszone. Świetnie sprawdzi się zaproponowana przez nas natka pietruszki, ale można też wykorzystać koperek, tymianek, majeranek lub rozmaryn, a nawet lubczyk.   
  • zakwas na barszcz biały – z powodzeniem zastąpi kwaśną śmietanę i skutecznie zagęści zupę z grzybów, a także podkreśli ich smak. To ciekawy pomysł na jedyny w swoim rodzaju barszcz z maślaków. Propozycja spodoba się miłośnikom esencjonalnych, wyrazistych potraw.   

Nie tylko zupa grzybowa z maślaków

Co można zrobić ze świeżych maślaków? Domownikom z pewnością posmakuje prosta zupa grzybowa z ziemniakami zabielana śmietaną, ale nie jest to jedyna propozycja na wykorzystanie jesiennych skarbów lasu. Warto także przyrządzić: 

  • maślaki marynowane – kluczem do sukcesu jest perfekcyjna, słodko-kwaśna zalewa z aromatycznymi przyprawami. Takie grzyby w occie to doskonała przekąska solo lub ciekawy dodatek do wielu dań mięsnych i wegetariańskich 
  • smażone maślaki – wystarczą masło lub olej, cebulka, sól i pieprz, żeby stworzyć pyszną przystawkę, nadzienie do naleśników lub niebanalny akompaniament dla potraw z mięsa. Grzyby smażone można przyrządzić także na kolację, z dodatkiem jajek lub śmietany.   
  • maślaki duszone w maśle – to pyszny składnik różnych dań z grzybów lub samodzielna przekąska, ale można je także zamknąć w słoikach i zapasteryzować. Dzięki temu przetrwają w spiżarni przez zimę i posłużą jako szybki, nieskomplikowany posiłek. 
  • sos z maślaków – najładniejsze okazy oczyszczamy ze śliskiej skórki, kroimy w kostkę i podsmażamy z cebulką. Dusimy je z przyprawami takimi jak liść laurowy i ziele angielskie, a następnie zagęszczamy wywar za pomocą słodkiej śmietanki. Sos grzybowy można podawać z makaronem, kaszą, ryżem lub ziemniakami lub po prostu ze świeżą bagietką czosnkową. 

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne