Zupa ribollita

Ocena:

4.47 (166)

  • 45 min.
  • dla 7 osób
  • średni

Zupa ribollita znaczy po włosku „ugotowana na nowo„ – zupa jest najlepsza następnego dnia, idealna do wekowania i odgrzewania. Zupa ribollita do doskonałe źródło roślinnego białka. Idealnie sprawdzi się na rodzinny obiad. 

Składniki:

  • oliwa z oliwek  3 łyżki stołowe

  • cebula  2 szt.

  • marchewka  2 szt.

  • czosnek  4 ząbki

  • seler naciowy  2 szt.

  • fenkuł (koper włoski)  1 szt.

  • cukinia  2 szt.

  • pomidory w puszce  1 szt.

  • biała fasola  400 g

  • bulion warzywny  900 ml

  • bazylia  2 łyżki stołowe

  • sól  1 szczypta

  • pieprz  1 szczypta

  • szpinak  400 g

  • oliwa z oliwek  1 łyżka stołowa

Zupa ribollita - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1: W garnku z grubym dnem rozgrzewamy oliwę, wkładamy pokrojoną w drobną kostkę cebulę, pocięte w plasterki marchewki, posiekane ząbki czosnku, pokrojony seler i pokrojone w cienkie piórka koper włoski. Delikatnie mieszamy, dusimy ok. 10 min, dodajemy cukinię i dusimy jeszcze 2 minuty. cebula-iStock (1)
  • Krok 2: Dokładamy pomidory z puszki, fasolę borlotti (ugotowaną lub z puszki) i bulion, doprowadzamy do wrzenia, gotujemy ok. 20 minut. Liście świeżego szpinaku (można je posiekać) dusimy krótko na oliwie (ew. z posiekanym czosnkiem), przyprawiamy świeżo mielonym pieprzem. Nakładamy na kromki chleba razem z listkami bazylii lub pesto i podajemy do zupy. biala-fasola-fot.iStock-

Porady

Zupa ribollita zawiera w przepisie:

  • fasolę borlotti
  • zamiast 2 łyżek bazylii należy użyć 2 łyżek pesto z bazylii
Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Zupa ribollita to najbardziej znana toskańska zupa fasolowa wywodząca się z biednej kuchni chłopskiej. Aby zachować jej charakter, weźmy jak najsłodsze pomidory (polecam puszkowane san marzano lub datterini) i także słodkawą włoską fasolę borlotti (również dostępną w puszkach).

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne