Jambalaya – kreolska potrawa z ryżu

Ocena:

4.39 (156)

  • 60 min.
  • dla 3 osób
  • średni

Jambalaya (dżambalaja) pochodzi z Luizjany, jednego ze stanów Ameryki Północnej. Najczęściej powstaje z ryżu, warzyw i kurczaka, ale popularnymi składnikami są też owoce morza i kiełbasa. Wielu smakoszom może przypominać paellę. To prosta receptura, która wykorzystuje łatwo dostępne składniki. Danie jambalaya łączy w sobie wpływy kuchni afrykańskiej, francuskiej i hiszpańskiej. Oryginalny posiłek obowiązkowo podawany jest w pikantnym sosie. Wypróbujcie nasz przepis na jambalayę. 

Składniki:

  • filet z kurczaka  400 g

  • czerwona papryka  150 g

  • zielona papryka  150 g

  • żółta papryka  150 g

  • cebula  200 g

  • czosnek  10 g

  • pomidor  400 g

  • ryż  200 g

  • przecier pomidorowy  300 ml

  • ketchup  100 ml

  • bazylia  15 g

  • słodka papryka  15 g

  • tabasco  2 ml

  • sól  4 g

  • pieprz  4 g

  • seler naciowy  100 g

  • olej  20 ml

  • bulion drobiowy  200 ml

Jambalaya – kreolska potrawa z ryżu - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Przygotowanie składników: filet z kurczaka oczyszczamy i dzielimy na mniejsze kawałki. Paprykę myjemy, oczyszczamy z gniazd nasiennych i kroimy w paski. Pomidory sparzamy i obieramy ze skórki, po czym siekamy w kostkę. Czosnek przeciskamy przez praskę. Cebulę kroimy w piórka, a seler naciowy w plasterki. 

  • Krok 2:

    Smażenie: wrzucamy filet z kurczaka na dużą patelnię z rozgrzanym olejem. Doprawiamy solą i pieprzem. Podsmażamy go przez około 2–3 minuty lub do momentu, gdy zmieni kolor i będzie sprężysty. Dodajemy cebulę i czosnek. Podgrzewamy je przez chwilę, aż staną się szkliste. Wkładamy na patelnię pozostałe warzywa. Wsypujemy bazylię i słodką paprykę. Mieszamy całą zawartość patelni. 

  • Krok 3:

    Ryż: wsypujemy surowe ziarna do pozostałych składników. Zalewamy całość bulionem i przecierem pomidorowym wymieszanym z ketchupem. Doprowadzamy do wrzenia, po czym przykrywamy patelnię i zmniejszamy moc palnika. Gotujemy na wolnym ogniu przez około 30 minut.   

  • Krok 4:

    Jambalaya: kiedy ryż wchłonie cały płyn i powstanie gęsta potrawka, doprawiamy ją do smaku solą, pieprzem i tabasco. Rozkładamy gorącą potrawę do miseczek. Dekorujemy każdą porcję szczypiorkiem lub natką pietruszki. 

Porady

  • Głównym składnikiem tej kreolskiej potrawy jest ryż. Jaki rodzaj sprawdzi się najlepiej? Możemy użyć dowolnych długich ziaren. Na sklepowych półkach nietrudno znaleźć na przykład ryż basmati lub jaśminowy. Nie trzeba go płukać przed użyciem, ponieważ zawarta w nim skrobia pomoże zagęścić potrawkę.  
  • Bulion drobiowy możemy zamienić na delikatniejszy wywar z jarzyn lub użyć domowej kostki rosołowej. To naturalna baza smakowa, pełna ziół, przypraw i warzy, którą warto zawsze mieć w słoiczku lub zamrażarce.
  • Jambalaya z Luizjany musi zawierać warzywa tzw. świętej trójcy kuchni kajuńskiej i kreolskiej, czyli seler naciowy, paprykę i cebulę. Pozostałe elementy można dowolnie modyfikować. W Nowym Orleanie często spotkamy też takie składniki jak okra lub kukurydza.  
  • Jeśli nie przepadamy za białym, chudym mięsem, możemy wykorzystać udka z kurczaka bez skóry i kości. Smacznym dodatkiem, który doskonale komplementuje delikatny drób, jest kiełbasa chorizo. Charakterystyczny smak wędzonej papryki świetnie uzupełni danie z ryżu w sosie pomidorowym.
  • Wydawałoby się, że nie da się bardziej uprościć tego przepisu, a jednak – bez żadnych dodatkowych kroków i utrudnień powstanie jambalaya z piekarnika. Wystarczy podsmażyć w brytfance cebulę i czosnek, dodać pozostałe składniki, przykryć potrawkę folią aluminiową i zapiec ją w 180°C. Kiedy ryż wchłonie cały płyn, danie jest gotowe.   
  • Domowym kucharzom zafascynowanym kuchnią kreolską polecamy wypróbowanie także innych dań wywodzących się z tej samej tradycji kulinarnej. Miłośnikom gęstych zup i gulaszów z pewnością przypadnie do gustu gumbo – rozgrzewające, sycące danie z mięsem, warzywami i owocami morza. Innym znanym daniem z Nowego Orleanu jest etouffee, czyli skorupiaki (kraby lub krewetki) przyrządzane na jasnej zasmażce i podawane na ryżu. 
Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Jambalaya – przepis z historią 

Jambalaya to danie o bardzo zróżnicowanym pochodzeniu. Łączy w sobie wpływy przeróżnych kuchni z całego świata – francuskiej, hiszpańskiej i wschodnioafrykańskiej. Istnieje kilka teorii na temat tego, jak powstało. Jedna z nich zakłada, że jambalaya to potrawa wywodząca się z bardzo podobnego do niej jollof rice, czyli jednogarnkowego dania z długoziarnistego ryżu, warzyw i mięsa, które do Luizjany przywieźć mieli niewolnicy ze wschodniego wybrzeża Afryki. Bardziej prawdopodobną wersją jest jednak, że to Hiszpanie już na terenie Ameryki chcieli odtworzyć rodzimą paellę. Niezbędny do tego szafran, który nie był jeszcze dostępny na nowym kontynencie, zastąpili pomidorami. Z kolei nazwa potrawy może być wynikiem silnych wpływów francuskich w Nowym Orleanie – jambalaia w jednym z dialektów francuskich oznacza miks lub mieszanina, co dość dobrze odzwierciedla charakter tego dania. 

Jak zrobić jambalayę? Dodatki 

W Polsce najbardziej znana jest jambalaya z kurczakiem, ale tradycyjne kreolskie danie jednogarnkowe można przyrządzić z dowolnymi składnikami. Ważne, żeby podstawę stanowił ryż, a dodatki zatopione były w lekko pikantnym sosie na bazie pomidorów. W kuchniach całego świata goszczą takie wersje jak: 

  • jambalaya z kiełbasą – wędzoną i podsuszaną lub świeżą i soczystą, doprawioną pikantną papryką lub kminkiem. Niezależnie od rodzaju i aromatu, taki dodatek mięsny doskonale komponuje się z ryżem i pomidorami. Smak potrawy przywodzi na myśl węgierskie leczo
  • wegetariańska jambalaya – do jej przyrządzenia warto wykorzystać fasolę, kukurydzę i pieczarki. Ciekawym składnikiem może się okazać dynia pieczona w ostrej papryce lub kiełbaska sojowa. 
  • jambalaya z krewetkami – przepis dla miłośników owoców morza. Skorupiaki można połączyć z pikantnym chorizo i piersią z kurczaka. Powstanie w ten sposób niezwykle sycące i różnorodne danie. 
  • jambalaya z wieprzowiną – najlepiej wybrać łopatkę, szynkę lub karkówkę. Potrawka z Luizjany może także powstać na bazie cielęciny, jagnięciny lub wołowiny. 

Paella, jambalaya czy risotto? 

Jednogarnkowe dania z ryżu goszczą w niejednej kulturze. W Turcji i na Bałkanach uraczymy się dobrze znaną potrawą pilaf, kuchnia Dalekiego Wschodu ma swój kleik ryżowy (congee), a w menu zachodnioeuropejskim z łatwością znajdziemy risotto i paellę. Technika, dzięki której powstaje jambalaya z kurczakiem lub innymi dodatkami, niewiele odbiega od sposobu na włoski lub hiszpański ryż. Są między nimi jednak pewne różnice: 

  • Risotto powstaje z ryżu arborio lub carnaroli, o krótkich, zaokrąglonych ziarenkach i dużej zawartości skrobi. Tradycyjne składniki włoskiej potrawy stanowią białe wino, masło i parmezan.   
  • Do stworzenia paelli potrzebny jest ryż bomba – o krótkich ziarnach doskonale wchłaniających smak wywaru. Przyrządza się ją na specjalnej, dużej patelni z dwoma uchwytami. Niezbędnym elementem hiszpańskiego dania jest szafran, który nadaje mu żółtą barwę. Najbardziej znane wersje potrawy to paella valenciana (z królikiem) i paella de marisco (z owocami morza). 
  • Jambalaya powstaje na bazie ryżu długoziarnistego i ma wyrazisty, pikantny sos doprawiony tabasco lub pieprzem cayenne. Trzy podstawowe składniki warzywne, które tworzą swojego rodzaju sofrito, to cebula, seler i papryka.  

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne