ciasto_trojkolorowe

Ciasto trójkolorowe

Ocena:

4.54 (189)

  • 1 godz. 30 min.
Bardziej kolorowa odmiana popularej zebry :)

Składniki:

  • Składniki:
  • - 1,5 szklanki cukru
  • - 4 jajka
  • - 2,5 szklanki mąki
  • - 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • - szklanka oleju
  • - szklanka ciepłej wody
  • - aromat rumowy
  • - 3 łyżki kakao
  • - 3 łyżki mąki
  • - 3 łyżki kisielu (wskazany malinowy, truskawkowy albo wiśniowy).

Ciasto trójkolorowe - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Jajka ubić z cukrem, a następnie powoli dodawać przesianą przez sito mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Do powstałej masy wlewać naprzemiennie olej i wodę cały czas ubijając. Na koniec dodać aromat.
  • Kiedy masa będzie jednorodna ciasto podzielić na trzy części. Do jednej dodać kisiel, do drugiej kakao, a do trzeciej mąkę. Wszystkie porcje ciasta ponownie ubić.
  • Na blachę posmarowaną masłem i wysypaną tartą bułką kolejno wylewać warstwę ciasta ciemnego, białego, a na koniec różowego.
  • Piec 45 – 50 minut w temperaturze 180o C.
  • Wystudzone ciasto można udekorować cukrem pudrem lub czekoladową polewą.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne