Zapiekanka ziemniaczana z porami

Ocena:

4.58 (177)

  • 50 min.
  • dla 3 osób
Tak prosta a taka pyszna. Polecam.

Składniki:

  • 0,5 kg małych ziemniaków
  • 3 – 4 nieduże pory
  • 1 duża cebula
  • 10 dag śmietany kremówki
  • 1 szklanka bulionu
  • ½ szklanki mleka
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki sezamu
  • 1 łyżka mąki
  • sól, pieprz, starta gałka muszkatołowa
  • tłuszcz do wysmarowania formy

Zapiekanka ziemniaczana z porami - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Obieramy, myjemy ziemniaki i kroimy na ćwiartki. Pory dokładnie płuczemy i kroimy na 6-cio centymetrowe kawałki. Warzywa obgotowujemy 10 minut w lekko osolonej wodzie.
  • W tym czasie obieramy cebulę, kroimy w drobną kostkę. Na patelni roztapiamy masło, wrzucamy cebulę. Gdy się zeszkli dodajemy mąkę i mieszając podsmażamy na złoty kolor. Wlewamy bulion, mleko i śmietanę stale mieszając. Doprowadzamy do wrzenia i doprawiamy do smaku pieprzem, solą i gałką muszkatołową.
  • Naczynie żaroodporne natłuszczamy i układamy w nim warzywa. Wlewamy sos i posypujemy sezamem. Zapiekamy 30 minut w temperaturze 200 stopni.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne