Zapiekanka z resztek mięsa

Ocena:

4.47 (190)

  • 60 min.
  • dla 6 osób
Świetna zapiekanka z resztek mięsa, czyli wersja dla oszczędnych.

Składniki:

  • 1/4 kg drobnego makaronu
  • resztki mięsa (duszone, pieczone, gotowane)
  • ok 25 dkg startego sera żółtego
  • masło
  • natka pietruszki
  • sól, pieprz
  • SOS: 2 płaskie łyżki mąki
  • 2 żółtka
  • szklanka śmietany
  • masło
  • sok cytrynowy
  • przyprawa curry
  • sól, pieprz

Zapiekanka z resztek mięsa - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Makaron ugotować na półmiękko. Mięso zmielić, wymieszać z makaronem, 3/4 ilości sera, doprawić solą i pieprzem. naczynie żaroodporne wysmarować tłuszczem, starannie obsypać tartą bułką, przełożyć masę.
  • SOS: masło rozpuścić, wsypać mąkę, zrobić zasmażkę, dodać śmietanę, zagotować, zestawić z ognia. Wbić dwa żółtka, dobrze rozmieszać, doprawić na ostro pieprzem, solą, sokiem cytrynowym i curry.
  • Makaron zalać sosem, posypać serem, Zapiekać w piekarniku przez około pół godziny. Przed podaniem posypać natką.
  • Podawać z ogórkiem kiszonym.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne