zapiekanka_z_mlodej_kapusty_i_ziemniakow

Zapiekanka z młodej kapusty i ziemniaków

Ocena:

4.48 (187)

  • 40 min.
  • dla 5 osób
Prosta i smaczna zapiekanka z młodej kapusty i ziemniaków

Składniki:

  • 80 dkg ziemniaków,
  • 1 główka młodej kapusty,
  • 10 jagód jałowca Prymat,
  • 1 łyżeczka kminku,
  • 2 łyżki masła,
  • 2 łyżki mąki pszennej,
  • 500 ml wody letniej,
  • 1 łyżeczka ziarenka smaku,
  • Sól,
  • pieprz,
  • 1/2 szklanki sera żółtego startego gouda,
  • 4 laski kiełbasy śląskiej,
  • 1 garść tartej bułki,
  • koperek

Zapiekanka z młodej kapusty i ziemniaków - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Kapustę pokroić na ćwiartki,ziemniaki obrać.Przełożyć do garnka ,zalać wrzątkiem, posolić i dodać przyprawy kminek , jałowiec.Gotować pół godziny i odcedzić.Wodę i ziarenka smaku wymieszać. Mąkę uprażyć na maśle , cienkim strumieniem wlewać bulion cały czas mieszając i doprawić do smaku solą i pieprzem.Kapustę z ziemniakami przełożyć do naczynia wysmarowanego tłuszczem.Polać sosem i posypać bułką tartą wymieszaną z serem.Na wierzch położyć kiełbaski pokrojone na kawałki i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.Zapiekać przez 30 minut.Porcje na talerzach posypać posiekanym koperkiem.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne