jest to pyszna receptura na zdrowe danie - karpia zapiekanego w śmietanie.
Składniki:
4 filety z karpia,
dwie garści grzybów (świeże pieczarki lub mrożone kurki albo rydze),
dwie średnie cebule,
czubata łyżka masła,
pół szklanki oliwy z oliwek,
szklanka 30% kwaśnej śmietany,
sól, pieprz,
garść drobno posiekanej natki pietruszki,
pół szklanki soku z cytryny.
Karp w śmietanie - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Filety z karpia skrapiamy sokiem z cytryny, potem myjemy, osuszamy, ponownie skrapiamy sokiem z cytryny i odkładamy.
Cebulę obieramy i kroimy w dużą kostkę. Jeśli używamy pieczarki, to obieramy je i kroimy na połówki, jeśli zaś mrożone kurki lub rydze, to dodajemy je w całości. Na oliwie podsmażamy cebule, aż się lekko zeszklą, następnie dodajemy grzyby i smażymy kilka minut do całkowitego odparowania soku. Wtedy dodajemy masło i smażymy jeszcze 2–3 minuty. Taki sposób smażenia grzybów wydobędzie z nich wspaniały smak i aromat.
Z karpia usuwamy sok z cytryny, po czym solimy go, posypujemy delikatnie pieprzem i smażymy 3 minuty na silnie rozgrzanej oliwie. W żaroodpornym naczyniu układamy filety, na nie kładziemy grzyby z cebulą i wstawiamy na 20 minut do piekarnika nagrzanego do 200°C. Po 15 minutach, kiedy ryba w środku jest już prawie doskonała, a grzyby lekko przypieczone z wierzchu, na potrawę wylewamy śmietanę i wstawiamy jeszcze na 5 minut do piekarnika. Po wyjęciu z piekarnika rybę posypujemy pietruszką.