www.bbcgoodfood.com
5 (3)
Jajka z piekarnika z wędzonym łososiem to propozycja na smaczne i pożywne śniadanie. Zapiekanka z aromatyczną, delikatną rybą, rozpływającym się jajkiem i kremową i słodką śmietanką. To wszystko przełamane słonym smakiem kaparów i przykryte apetycznym, ciągnącym serem. Doskonale smakuje w towarzystwie kromki grillowanego pieczywa. Poznajcie sprawdzony przepis na jajko sadzone z piekarnika.
ser gruyere 100 g
kapary 15 g
śmietana kremówka 75 ml
jajka 8 szt.
masło 40 g
łosoś wędzony 200 g
kromka chleba 8 szt.
Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni Celsjusza (180 z termoobiegiem). Osiem niewielkich naczyń żaroodpornych (ok. 250 ml) smarujemy masłem.
Filet z łososia (powinien być wędzony na ciepło) kroimy nożem na małe kawałki. Kapary odsączamy i siekamy. Ser gruyere (lub inny twardy ser, np. ementaler) ścieramy na tarce o średnich oczkach.
Jajka myjemy, osuszamy i rozbijamy skorupkę. Do każdego naczynia wbijamy ostrożnie po jednym jajku, uważając, by nie rozbełtać żółtka. Na wierzchu delikatnie wykładamy śmietanę (najlepsza będzie 36%), następnie posypujemy kaparami i łososiem. Wszystko przykrywamy startym żółtym serem.
Foremki wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 10 minut (żółtko nie powinno być zupełnie ścięte). 3-4 minuty przed końcem pieczenia układamy (na blasze lub metalowej kratce piekarnika) chleb (najlepszy będzie na zakwasie, jednak możemy wybrać inny, np. tostowy) i opiekamy.
Jajka z piekarnika z wędzonym łososiem podajemy jeszcze ciepłe, z kromką grillowanego pieczywa. Równie smaczne będą ze świeżym i miękkim chlebem z chrupiącą skórką.
Źródło: serwis partnerski BBCgoodfood.com, https://www.bbcgoodfood.com/recipes/smoked-salmon-coddled-eggs