Kartoflak

Ocena:

4.32 (251)

  • 2 godz. 0 min.
  • dla 8 osób
  • średni

Kartoflak to prawdziwy przysmak. Ta babka ziemniaczana rodem ze Śląska może i nie jest niskokaloryczna, ale za to jaka smaczna! Kartoflak udowadnia, że ziemniaki to wcale nie takie zwykłe warzywo. Odpowiednio przygotowane potrafią smakować po królewsku. No i nie ma osoby, która by ich nie lubiła. Sprawdźcie nasz przepis na kartoflaka!

Składniki:

  • boczek wędzony  30 dag

  • kiełbasa  3 szt.

  • jajka  2 szt.

  • mąka pszenna  3 łyżki stołowe

  • cebula  3 szt.

  • czosnek  2 ząbki

  • sól  2 szczypty

  • pieprz  2 szczypty

  • gałka muszkatołowa  1 szczypta

  • ziemniaki  2 kg

Kartoflak - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Ziemniaki umyć, obrać, zetrzeć na tarce na średniej wielkości oczkach lub tak drobno jak na placki. Dodać mąkę, jajka, drobno posiekany czosnek, dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku solą, pieprzem i niewielką ilością gałki muszkatołowej.

    kartoflak
  • Krok 2:

    Kiełbasę, boczek i cebulę pokroić w kostkę i obsmażyć na patelni (cebulę osobno). Dodać do masy ziemniaczanej i dokładnie wymieszać. Masę wlać do wysmarowanej tłuszczem blachy i piec ok. 2 godzin, aż na wierzchu powstanie chrupiąca, rumiana skórka w temperaturze 180 stopni. Smacznego!

    kartoflak2

Porady

W przepisie na kartoflaka wykorzystujemy:

  • ziemniaki - najlepiej odmiany B lub C, czyli ziemniaki z dużą zawartością skrobi, które po upieczeniu będą się rozpadać i ładnie połączą się w całość z pozostałymi składnikami
  • kiełbasę i boczek - możemy zmniejszyć lub zwiększyć ich ilość, w zależności od upodobań
  • przyprawy - możemy dodać też np. tymianek, rozmaryn czy inne zioła

Kartoflaka można upiec w ceramicznym naczyniu do zapiekania, w garnku żeliwnym albo w łatwo dostępnej tortownicy lub keksówce. Wybór naczynia będzie sugerował sposób podania posiłku.

Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Kartoflak – przepis

Kartoflak nagus to tylko jedna z nazw babki ziemniaczanej. Słyszeliście kiedyś o blacharzu, bugaju czy rejbaku? Tak, za tymi wszystkimi określeniami kryje się w gruncie rzeczy ten sam poczciwy kartoflak!

Wariacji na jego temat jest całkiem sporo. Nasz przepis na kartoflaka zakłada dodanie boczku, który fantastycznie łączy się ze smakiem ziemniaków. Kartoflak z boczkiem to jednak nie jedyna opcja. Możemy przygotować również kartoflaka wegetariańskiego. Ciekawym pomysłem jest kartoflak z pieczarkami. Pieczarki warto lekko przesmażyć przed dodaniem do masy ziemniaczanej. Możemy też doprawić je rozmarynem lub tymiankiem.

Kartoflak ze śmietaną to z kolei przepis zakładający dodanie do zapiekanki słodkiej śmietanki. Dzięki zalaniu ziemniaków z dodatkami śmietanką, lepiej się one połączą. Tak przygotowane kartoflaki są jednak bardziej kaloryczne niż wersja bez śmietany.

Jak zrobić kartoflaka?

Kartoflak najlepiej upiec w wysokiej blaszce lub naczyniu żaroodpornym. Warto wcześniej wysmarować ją w środku cienką warstwą masła lub oleju, żeby zapiekanka nie przywarła do formy. Wierzch babki ziemniaczanej przykryjmy folią aluminiową lub pokrywką i odkryjmy na około 10 minut przed końcem pieczenia. Dzięki temu kartoflak pięknie się przyrumieni i będzie chrupiący.

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne