Alu Patra – ziemniaczane zawijańce

Ocena:

4.56 (191)

  • 1 godz. 30 min.
  • dla 10 osób

Alu Patra to przysmak prosto z Indii, czyli rolady lub zawijańce ziemniaczane. Drożdżowe ciasto wypełnione ziemniaczanym farszem, doprawione kurkuma i posypane czarnym sezamem smakuje przepysznie!

Składniki:

  • na farsz: 450 g ziemniaków
  • obranych i pokrojonych w kostkę
  • 3 łyżki sezamu
  • uprażonego
  • 3 łyżki wiórków kokosowych
  • uprażonych
  • łyżka świeżego imbiru
  • startego
  • malutka zielona papryczka chili
  • posiekana (opcjonalnie)
  • pół łyżeczki kurkumy
  • łyżka soku z cytryny
  • do smaku: sól
  • pieprz
  • łyżeczka masła
  • pół łyżeczki brązowego cukru
  • na ciasto: 150 ml ciepłej wody
  • łyżka świeżych drożdży
  • pokruszonych
  • szczypta cukru
  • łyżeczka kurkumy
  • 350 g mąki + do podsypania
  • 3 łyżki oleju
  • łyżeczka soli
  • do formy: masło
  • do głębokiego smażenia: olej
  • do dekoracji: czarny sezam

Alu patra – ziemniaczane zawijańce - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie
  • studzimy
  • przepuszczamy przez praskę
  • dodajemy uprażony na złoto na suchej patelni sezam i kokos
  • utarty imbir
  • chili
  • kurkumę
  • sok z cytryny
  • sól i pieprz do smaku i roztopione masło oraz cukier. Mieszamy i odstawiamy na 10 min.
  • Na ciasto: w wodzie rozpuszczamy drożdże
  • dodajemy cukier
  • kurkumę i połowę mąki
  • przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce
  • aż podwoi objętość. Mieszamy
  • dodajemy resztę mąki
  • olej i sól
  • mieszamy do czasu
  • aż powstanie jednolite
  • klejące się do rąk ciasto.
  • Wykładamy je na posypaną mąką stolnicę i zagniatamy
  • aż przestanie się kleić. Wkładamy do miski wysmarowanej olejem
  • przykrywamy i odkładamy w ciepłe miejsce na 20 minut (lub do czasu
  • aż znacznie urośnie). Rozwałkowujemy ciasto na duży prostokąt
  • najcieniej jak się uda
  • na posypanej mąką stolnicy.
  • Smarujemy farszem ziemniaczanym i zwijamy w roladę
  • którą kroimy na plasterki. Układamy je na blaszce suto wysmarowanej masłem
  • posypujemy czarnym sezamem i pieczemy w temp. 190°C
  • aż zrobią się złote.
  • Podajemy ostudzone
  • najlepiej posmarowane lekko masłem lub – jeśli mamy ochotę na lepszy smak (ale i więcej kalorii) – upieczone już roladki wrzucamy na 2–3 min do rozgrzanego głębokiego tłuszczu. Wtedy podajemy je natychmiast
  • najlepiej w towarzystwie sosu (może to być tzatziki albo ostry pomidorowy chutney).
  • Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 11/2018

Porady

Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne