Ziemniaki faszerowane cebulą i pieczarkami

Ocena:

4.5 (194)

  • 40 min.
  • dla 4 osób
  • łatwy

Ziemniaki faszerowane cebulą i pieczarkami to łatwe i sycące danie, które stanie się pysznym obiadem lub kolacją. 

Składniki:

  • ziemniaki  4 szt.

  • oliwa z oliwek  2 łyżki stołowe

  • czosnek  1 ząbek

  • boczek wędzony  4 plastry

  • pieczarki  2 szt.

  • tymianek  5 liści

  • mozzarella  2 szt.

  • masło  1 łyżka stołowa

Ziemniaki faszerowane cebulą i pieczarkami - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1: Ugotowane ze skórką duże ziemniaki wydrążamy przez środek na wylot, po długości (np. drylownicą do jabłek); otwór powinien być dosyć szeroki. Pędzelkiem smarujemy w środku oliwą wymieszaną z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Plastry wędzonego boczku albo dojrzewającej szynki kładziemy płasko obok siebie. Każdy posypujemy startymi na grubych oczkach pieczarkami, lekko je dociskamy. Następnie posypujemy listeczkami tymianku.
  • Krok 2: Składamy na pół, na jednym końcu kładziemy słupek mozzarelli długości kartofli, grubości ok. 2 cm i zawijamy jak naleśniki, po czym wsuwamy w otwory w ziemniakach – powinny lekko wystawać. Ziemniaki kładziemy na blasze, smarujemy masłem i zapiekamy, aż ser ze środka zacznie wypływać. Wydrążony z ziemniaków miąższ wykorzystujemy do zrobienia pasty kanapkowej: ucieramy na purée z niewielką ilością masła, po czym mieszamy z posiekaną, uprażoną na oleju cebulą oraz solą, pieprzem, mielonym kminkiem i majerankiem do smaku. W innej wersji: ucieramy je z oliwą, czosnkiem i sokiem z cytryny oraz posiekaną natką pietruszki.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne