Zamrożone dania - przepisy

39 przepisów

Zamrożone produkty przydają się w kuchni. Jest to jedna z popularniejszych metod przechowywania żywności: gotowych dań, warzyw, owoców. Statystyki pokazują, że w sklepach mrożonki kupowane są najchętniej od września do kwietnia, jednak dotyczy to przede wszystkim tych produktów, do których jesienią i zimą mamy utrudniony dostęp. Mrożonki można też przygotowywać samodzielnie i wówczas sprawdzają się o każdej porze roku. Dotyczy to nie tylko owoców, warzyw czy gotowych dań do podgrzania. Wystarczy wyobrazić sobie produkty takie jak: domowe lody czy domowa kostka rosołowa.

Zamrożone składniki: co zrobić z mrożonych owoców?

Inne z kolekcji: Sposób podania

Warto przygotować sobie zapas mrożonych owoców wtedy, kiedy jest na nie sezon i możemy cieszyć się ich obfitością w korzystnych cenach. Można mrozić je w pudełkach lub woreczkach. Dobrą praktyką jest - jeśli tylko mamy taką możliwość - rozłożenie owoców na blaszce i wstępne przymrożenie, a dopiero później przełożenie ich do docelowego pojemnika. Sprawi to, że nie będą one później posklejane.

Mrożone owoce w kuchni można wykorzystywać na różne sposoby. Nierzadko ratują one wypieki w sezonie i poza nim. W przeciwieństwie do pasteryzowanych wariantów mrożonki zachowują smak świeżych truskawek, malin czy śliwek. Znajdziemy w nich także sporo cennych wartości odżywczych. Przed dodaniem mrożonych owoców do ciasta warto je rozmrozić. Jeśli tego nie zrobimy, możemy spodziewać się zakalca. Inaczej jest w przypadku, gdy planujemy przygotować domową galaretkę dekorującą placek lub serwowaną jako osobny deser. Użycie mrożonych owoców jest w tym przypadku nawet lepsze, gdyż nie stracą one swojej barwy i jędrności. Wykorzystać trzeba jednak wtedy nieco mniej wody niż ilość określona w przepisie, ponieważ gdy owoce się rozmrożą, płynu automatycznie przybędzie.

Mrożone owoce stanowią także doskonałą bazę domowych koktajli, musów, deserów, sorbetów, owsianek. Przygotowując shake w blenderze, także nie musimy martwić się o wcześniejsze rozmrożenie składników. Jeśli zmiksujemy owoce, uzyskamy w ten sposób domowe, zdrowe lody. Z mrożonych owoców powstają jednak nie tylko dania na słodko. Wykorzystać można je do sosów w wariancie pikantnym, podawanych na przykład do pieczystego albo jako farsze do mięs.

Zamrożone desery: pomysły na domowe lody

Zamrożone produkty to także desery w postaci domowych lodów. Te najprostsze można zrobić nawet z dwóch składników. Są szybkie, zdrowe i - w odróżnieniu od produktów kupnych - pozwalają kontrolować skład. Łatwo także w ten sposób wyeliminować niepożądane w diecie konkretnej osoby składniki, np. biały cukier czy krowie mleko.

Aby samodzielnie przygotować lody owocowe, wystarczy zmiksować truskawki, maliny lub jakąkolwiek inną bazę smakową ze śmietaną i ewentualnie cukrem, a następnie przelać do plastikowego pojemnika i przystąpić do zamrażania. Maszyna do lodów uprości sprawę, ale wcale nie jest niezbędna. Śmietanę można także zastąpić jogurtem lub mlekiem kokosowym. Dużą popularnością cieszą się także lody z sosem karmelowym, którym możemy polać deser lub dodać go do środka.

Lody można przygotować także w wersji beznabiałowej. Przykładem mogą być: ekspresowy deser ze zmiksowanych bananów i malin lub wegańskie lody czekoladowe z awokado. Warto pobawić się smakami. Domowe lody waniliowe będą znacznie lepsze, jeśli dodamy do nich prawdziwą wanilię, a gorzka czekolada będzie miała smak nieosiągalny w wariancie przemysłowym. Domowe czarne lody to efekt zastosowania odpowiedniego barwnika.

Jak długo można trzymać zamrożone jedzenie?

Pozostaje jeszcze pytanie jak długo można przechowywać mrożone zapasy. Czas ten różni się w przypadku poszczególnych typów produktów, ale także modeli zamrażarek. Zasadniczo uznaje się, że żywność ogółem może pozostać zamrożona przez okres 9-12 miesięcy, w niektórych przypadkach jednak trzeba tę perspektywę mocno skrócić.

Lody oraz jogurty bezpiecznie można trzymać w wersji zamrożonej przez okres około 2 miesięcy, warzywa od 6 do 10 miesięcy, owoce zaś od 3 miesięcy do roku. Dłużej mrożone produkty nie staną się szkodliwe, ale ich jakość może się znacznie pogorszyć. Śmietany i jogurty mogą na przykład stracić konsystencję.

 

Artykuły powiązane

Kawa mrożona z lodami
07.08.2020

Kawa mrożona jak z kawiarni? W domu zrobisz jeszcze lepszą!

Powoli robi się za ciepło na gorącą kawę. Rano jeszcze smakuje, ale tę popołudniową zastępujemy kawą mrożoną. Jak ją zrobić? Czy jedyną możliwością jest mleczna frappe?

Lody wodne domowe
25.07.2020

Lody wodne domowe -wraca słodki hit lat 90-tych

Rosnące za oknem temperatury wyzwalają kuchenną kreatywność. Produkcja domowych lodów i sorbetów nabiera tempa podczas upałów. Pośród licznych sposobów na kulinarne ochłodzenie, jednym z najprostszych są domowe lody wodne. Wystarczy odrobina wody lub soku i dowolne owoce. Zobacz najszybszy i najłatwiejszy przepis na letnie orzeźwienie.

Mrożone owoce
23.07.2020

Zachowaj smak lata na cały rok - jak mrozić owoce i warzywa

Jak mrozić owoce i warzywa? To pytanie zadajemy sobie, kiedy sklepowe lady latem uginają się pod ciężarem świeżych owoców i warzyw. Dookoła mnożą się stragany i bazarki, pełne kolorowych darów lata. Korzystajmy z tych dobrodziejstw na bieżąco, ale nie tylko! Jak zachować smak lata na cały rok? Do zimy jeszcze daleko, ale to właśnie teraz, kiedy mamy dostęp do świeżych nowalijek, powinniśmy pomyśleć o zaopatrzeniu swoich zamrażarek.

Lody domowe
01.07.2020

Lody domowe - metody prostsze niż myślisz. Sprawdź, z jakich składników i jak zrobić lody domowe

Lody domowe to deser, który pysznie smakuje i skutecznie chłodzi. W zależności od metody przygotowania i pomysłu na to, jak zrobić lody w domu, możemy zrobić je błyskawicznie z kilku składników lub zaszaleć i zrobić domowe lody niczym w lodziarni. Przepis na lody uzależniony jest przede wszystkim od składników, czasu i ewentualnego potrzebnego sprzętu. Bez obaw! Z naszym poradnikiem dowiecie się, jak się robi lody z różnych przepisów kulinarnych.

Lody
11.05.2020

3 książki o lodach, które musisz mieć tego lata

Spójrzmy prawdzie w oczy - jeśli choć raz zdarzy wam się przyrządzić domowe lody, na kupne będziecie patrzeć już tylko z lekką pogardą. To dlatego, że absolutnie nie umywają się do tych domowych, których smak możecie modyfikować aż znajdziecie swojego faworyta. Przygotowanie lodów w domu nie jest trudne, wymaga jednak trochę czasu i dobrego przepisu. Z tym ostatnim możemy wam pomóc - w cyklu Kulturalnie kulinarnie przedstawiamy książki o lodach.

mrozenie
15.03.2020

Zapasy jedzenia w domu - jak przechowywać chleb, jak mrozić ser i co zrobić z warzywami

Zapasy jedzenia w domu to aktualna sytuacja, która dotyczy wielu polskich domów ze względu na panującą pandemię. Wielu z nas w panice kupiło mnóstwo produktów spożywczych. Co dalej? Co zrobić, kiedy zostaniemy w domu z mnóstwem produktów o różnym terminie ważności? Jak uniknąć marnowania jedzenia i jak maksymalnie przedłużyć termin do spożycia niektórych z nich?