REKLAMA

Zamrożone dania - przepisy

24 przepisów

zamrozone

Zamrożone produkty przydają się w kuchni. Jest to jedna z popularniejszych metod przechowywania żywności: gotowych dań, warzyw, owoców. Statystyki pokazują, że w sklepach mrożonki kupowane są najchętniej od września do kwietnia, jednak dotyczy to przede wszystkim tych produktów, do których jesienią i zimą mamy utrudniony dostęp. Mrożonki można też przygotowywać samodzielnie i wówczas sprawdzają się o każdej porze roku. Dotyczy to nie tylko owoców, warzyw czy gotowych dań do podgrzania. Wystarczy wyobrazić sobie produkty takie jak: domowe lody czy domowa kostka rosołowa.

Inne z kolekcji: Sposób podania

Warto przygotować sobie zapas mrożonych owoców wtedy, kiedy jest na nie sezon i możemy cieszyć się ich obfitością w korzystnych cenach. Można mrozić je w pudełkach lub woreczkach. Dobrą praktyką jest - jeśli tylko mamy taką możliwość - rozłożenie owoców na blaszce i wstępne przymrożenie, a dopiero później przełożenie ich do docelowego pojemnika. Sprawi to, że nie będą one później posklejane.

Mrożone owoce w kuchni można wykorzystywać na różne sposoby. Nierzadko ratują one wypieki w sezonie i poza nim. W przeciwieństwie do pasteryzowanych wariantów mrożonki zachowują smak świeżych truskawek, malin czy śliwek. Znajdziemy w nich także sporo cennych wartości odżywczych. Przed dodaniem mrożonych owoców do ciasta warto je rozmrozić. Jeśli tego nie zrobimy, możemy spodziewać się zakalca. Inaczej jest w przypadku, gdy planujemy przygotować domową galaretkę dekorującą placek lub serwowaną jako osobny deser. Użycie mrożonych owoców jest w tym przypadku nawet lepsze, gdyż nie stracą one swojej barwy i jędrności. Wykorzystać trzeba jednak wtedy nieco mniej wody niż ilość określona w przepisie, ponieważ gdy owoce się rozmrożą, płynu automatycznie przybędzie.

Mrożone owoce stanowią także doskonałą bazę domowych koktajli, musów, deserów, sorbetów, owsianek. Przygotowując shake w blenderze, także nie musimy martwić się o wcześniejsze rozmrożenie składników. Jeśli zmiksujemy owoce, uzyskamy w ten sposób domowe, zdrowe lody. Z mrożonych owoców powstają jednak nie tylko dania na słodko. Wykorzystać można je do sosów w wariancie pikantnym, podawanych na przykład do pieczystego albo jako farsze do mięs.

Zamrożone desery: pomysły na domowe lody

Zamrożone produkty to także desery w postaci domowych lodów. Te najprostsze można zrobić nawet z dwóch składników. Są szybkie, zdrowe i - w odróżnieniu od produktów kupnych - pozwalają kontrolować skład. Łatwo także w ten sposób wyeliminować niepożądane w diecie konkretnej osoby składniki, np. biały cukier czy krowie mleko.

Aby samodzielnie przygotować lody owocowe, wystarczy zmiksować truskawki, maliny lub jakąkolwiek inną bazę smakową ze śmietaną i ewentualnie cukrem, a następnie przelać do plastikowego pojemnika i przystąpić do zamrażania. Maszyna do lodów uprości sprawę, ale wcale nie jest niezbędna. Śmietanę można także zastąpić jogurtem lub mlekiem kokosowym. Dużą popularnością cieszą się także lody z sosem karmelowym, którym możemy polać deser lub dodać go do środka.

Lody można przygotować także w wersji beznabiałowej. Przykładem mogą być: ekspresowy deser ze zmiksowanych bananów i malin lub wegańskie lody czekoladowe z awokado. Warto pobawić się smakami. Domowe lody waniliowe będą znacznie lepsze, jeśli dodamy do nich prawdziwą wanilię, a gorzka czekolada będzie miała smak nieosiągalny w wariancie przemysłowym. Domowe czarne lody to efekt zastosowania odpowiedniego barwnika.

Jak długo można trzymać zamrożone jedzenie?

Pozostaje jeszcze pytanie jak długo można przechowywać mrożone zapasy. Czas ten różni się w przypadku poszczególnych typów produktów, ale także modeli zamrażarek. Zasadniczo uznaje się, że żywność ogółem może pozostać zamrożona przez okres 9-12 miesięcy, w niektórych przypadkach jednak trzeba tę perspektywę mocno skrócić.

Lody oraz jogurty bezpiecznie można trzymać w wersji zamrożonej przez okres około 2 miesięcy, warzywa od 6 do 10 miesięcy, owoce zaś od 3 miesięcy do roku. Dłużej mrożone produkty nie staną się szkodliwe, ale ich jakość może się znacznie pogorszyć. Śmietany i jogurty mogą na przykład stracić konsystencję.