Wołowina z sosem curry

Ocena:

4.51 (141)

  • 1 godz. 50 min.
  • dla 6 osób

Pyszna wołowinka dla tych co lubią coś innego.

Składniki:

  • 2 kg wołowiny bez kości/zrazowa może być/
  • 1 szklanka gęstej śmietany
  • 4 ząbki czosnku
  • 3 łyżki oleju
  • ZALEWA:
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • pieprz czarny
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
  • 2 cebule
  • 1 szklanka wina czerwonego
  • 1/2 szklanki octu winnego
  • 1 łyżeczka curry do sosu

Wołowina z sosem curry - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Do garnka wlać 3/4 litra wody,ocet,wino pokrojoną cebulę i przyprawy ,zagotować.Mięso natrzeć solą i przetartym czosnkiem .Gorącą marynatą zalać mięso.Zostawić w chłodnym miejscu na noc.Po wyjęciu z zalewy osuszyć ,włożyć do naczynia żaroodpornego polać olejem przykryć i piec w temperaturze 190 stopni C 90 minut polewając zalewą i sosem z pieczeni.Upieczone mięso posmarować śmietaną i piec 15 minut .Sos z pieczeni zagotować doprawić curry.Podawać wg uznania.Smacznego:)
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne