Sałatka z buraków i jajka

Ocena:

5 (1)

  • 45 min.
  • dla 2 osób
  • łatwy

Sałatka z buraków i jajka upiększy świąteczny stół lub imprezową zimną płytę swoim różowym kolorem. Można ją jeść właściwie bez wyrzutów sumienia, bo warzywo, które ją tworzy, jest pożądanym składnikiem diety – zawiera mnóstwo witamin i minerałów. Świetnie łączy się z ogórkiem konserwowym i sosem śmietanowo-majonezowym lub jogurtem naturalnym. Prosta sałatka z buraków i jajek nie może się obejść bez zielonego akcentu – natki pietruszki lub koperku.

Składniki:

  • buraki  500 g

  • jajka  4 szt.

  • konserwowe ogórki  150 g

  • natka pietruszki  12 g

  • majonez  100 g

  • śmietana  50 g

  • zalewa  30 ml

  • cukier  10 g

  • sól  3 g

  • pieprz  2 g

Sałatka z buraków i jajka - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Buraki: obieramy, kroimy w ćwiartki i wkładamy do garnka. Zalewamy je zimną wodą. Doprowadzamy ją do wrzenia. Możemy dodać do niej sok z cytryny lub ocet, żeby buraki nie straciły koloru. Gotujemy je pod przykryciem przez około 30 minut lub do miękkości. Sprawdzamy je za pomocą końcówki noża. Odcedzamy i studzimy, po czym kroimy w kostkę. Można też przyrządzić je w piekarniku, w skórce, a następnie obrać. Pieczone buraki zachowują wszystkie składniki odżywcze, ale ich przygotowanie jest bardziej czasochłonne. 

    sałatka z buraków i jajka - przygotowanie buraków
  • Krok 2:

    Jajka: wyjmujemy wcześniej z lodówki, żeby miały temperaturę pokojową. Wkładamy do rondelka. Zalewamy zimną wodą. Doprowadzamy ją do wrzenia. Gotujemy jajka przez około 8–10 minut (w zależności od ich wielkości). Po upływie tego czasu wkładamy je do kąpieli wodnej z lodem, żeby natychmiast przerwać proces koagulacji białek. Kiedy wystygną, obieramy je i kroimy w kostkę. 

    sałatka z buraków i jajka - gotowanie jajek
  • Krok 3:

    Pozostałe składniki: wyjmujemy ogórki konserwowe (około 4 szt.) ze słoika i je osuszamy. Odlewamy z niego także 2 łyżki słodko-kwaśnej marynaty. Kroimy korniszony wzdłuż na ćwiartki, a następnie w plasterki, żeby powstała niewielka kostka. Natkę pietruszki opłukujemy w zimnej wodzie, osuszamy i siekamy. W oddzielnej miseczce mieszamy składniki na sos – 4 łyżki majonezu, 2 łyżki kwaśnej śmietany (lub gęstego jogurtu) i zalewę z ogórków. Doprawiamy go solą, pieprzem i cukrem.  

    sałatka z buraków i jajka - ogórki i sos
  • Krok 4:

    Podanie: stopniowo łączymy wszystkie składniki w salaterce. Polewamy ją sosem. Dokładnie mieszamy. Dekorujemy natką pietruszki. Sałatka z buraków i jajka świetnie smakuje także ze świeżym koperkiem (zwłaszcza wiosną) lub szczypiorkiem. Można dodać do niej inne warzywa, na przykład kukurydzę, paprykę lub groszek. Połączenie ogórków i buraków dobrze sprawdza się też w sałatce śledziowej. 

    sałatka z buraków i jajka - podanie
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne