Zakwas, Polska
Kolekcja Zakwas, Polska zawiera 16 przepisów
Przepisy w kolekcji Zakwas, Polska

Żur to tradycyjna zupa gotowana na wielkanocne śniadanie. Zakwas przygotowywany jest na mące żytniej razowej. Wielkanocny żur na bogato to jego wystawna wersja.
Wielkanocny żur na bogato

Barszcz wigilijny to obok zupy grzybowej, najczęstszy gość na wigilijnych stołach. Dobrze przygotowany jest naprawdę pyszny - ma słodko-kwaśny smak. Możemy podać go z kawałkami buraków lub wykorzystać je inaczej i zaserwować czystą zupę. Barszcz wigilijny powinien mieć mocny kolor - z naszym przepisem będzie nie tylko piękny, ale i super smaczny.
Barszcz wigilijny

Żurek na cielęcinie z maślanym purée

Barszcz biały z białym serem

Kwas chlebowy

Tradycyjną potrawą na wigilijnym stole jest barszcz na zakwasie. Sami zróbcie zakwas kilka dni przed świętami. Smak zupy będzie niepowtarzalny!
Barszcz na zakwasie

Żurek na domowym zakwasie

Zalewajka posmakuje fanom żurku - podajemy z ziemniakami i kiełbasą.
Zalewajka z purée i jajkami

Chleb żurkowy

Żytni chleb polski
