fot. Joanna Matyjek/odczarujgary.pl
4.52 (161)
Przepis na kołduny wegańskie z czerwonym barszczem to jedna z propozycji z książki "Przy jednym stole100 przepisów mięsnych i wegańskich" Anety i Jaśka Kuroniów. Kołduny mają delikatne, mięciutkie ciasto z dodatkiem oleju, a farsz to połączenie soczewicy i aromatycznych przypraw. Cząber, pieprz ziołowy i papryka wędzona doskonale doprawią strączkowe nadzienie. Wegańskie kołduny z soczewicą podane z czerwonym barszczem to doskonała propozycja na świąteczny obiad, ale też inne, rodzinne spotkania przy jednym stole.
mąka pszenna 500 g
woda 215 ml
olej 40 ml
sól 2 łyżeczki
pieprz 1 łyżeczka
olej rzepakowy 2 łyżki stołowe
soczewica czerwona 2 szklanki
cebula 1 szt.
czosnek 3 ząbki
cząber 2 łyżki stołowe
pieprz ziołowy 1 łyżka stołowa
papryka wędzona 1 łyżka stołowa
bulion warzywny 1 l
zakwas 1 l
majeranek 2 łyżka stołowa
Soczewicę ugotuj do miękkości. Odcedź i odstaw do ostygnięcia.
Na rozgrzanym oleju (2 łyżki) zeszklij pokrojoną w kostkę cebulę. Dodaj przeciśnięty lub drobno posiekany czosnek i smaż jeszcze 1–2 minuty. Dopraw cząbrem, papryką oraz pieprzem ziołowym. Całość dokładnie wymieszaj. Połącz z soczewicą i dopraw solą (2/3 łyżeczki) oraz pieprzem (1/2 łyżeczki). Farsz powinien być dość wyraźny w smaku.
Połącz składniki do ciasta: mąka, woda, olej i 1/2 łyżeczki soli - uwaga woda musi być bardzo gorąca! - i zagnieć. Kawałki ciasta wałkuj na pożądaną grubość (3–4 mm). Wykrawaj szklanką (lub czymś okrągłym) kółka z ciasta. Na środku układaj kulki z farszu. Zawijaj elegancko w kołduny (uszka).
Przygotuj barszcz: bulion gotuj na małym ogniu z dodatkiem majeranku 20–30 minut. Dolej zakwas buraczany i doprowadź do tzw. migotania (ok. 80 stopni Celsjusza). Przecedź i dopraw wedle uznania – solą, pieprzem, sokiem z cytryny lub cukrem.
Porady
Barszcz możesz przygotować na własnym zakwasie, w tym celu w sporym naczyniu z kamionki lub szkła ułóż pokrojone w plastry buraki z czosnkiem i przyprawami (liście laurowe, ziele angielskie, sól, pieprz). Zalej osoloną wodą (1 łyżka na litr), wstaw w ciemne miejsce i obciąż od góry np. wyparzonym kamieniem, tak aby nic nie wystawało ponad poziom płynu. Po 10 dniach zakwas będzie gotowy.
Jeszcze więcej wegańskich inspiracji w książce "Przy jednym stole100 przepisów mięsnych i wegańskich" Anety i Jaśka Kuroniów".
Kuchnia wegańska z roku na rok zyskuje na popularności. Dietę roślinną wybieramy nie tylko ze względów etycznych, ale też zdrowotnych i smakowych. Weganizm udowadnia, że przepisy na wegańskie pierogi, pasztety bez mięsa czy warzywa faszerowane to kulinarne niebo dla osób, które lubią eksperymentować. Szczególnie cieszą też dobrze znane klasyki, ale w wegańskiej wersji, tak jak powyższe kołduny wegańskie z farszem z soczewicy.
Rabat 20% na kolczyki oraz akcesoria przy zakupach za min. 299 zł. Rabat 20% na zegarki do 8 000 zł. Szczegóły w salonach i na wkruk.pl
7% rabatu na 700 największych marek kosmetyków i perfum. Oferta dostępna na ezebra.pl. Szczegóły na stronie.
-20% dodatkowego rabatu na kolekcję SS2024. Oferta dostępna w sklepie stacjonarnym i na www.l37.eu. Rabat dotyczy również przecenionych pozycji. Szczegóły dostępne u Partnera.
Twoje ulubione produkty w wyjątkowych cenach. Rabat do -40% na wybrany asortyment dostępny na cocolita.pl. Szczegóły na stronie.
Rabat 30% przy zakupie min. 2 sztuk (z wyłączeniem kolekcji Pure Vibrance). Oferta dostępna w salonach stacjonarnych i na eolsen.pl. Szczegóły u Partnera.
Moda ORSAY oferuje każdej kobiecie możliwość poczucia się sobą niezależnie od sytuacji, nastroju czy rozmiaru ubrania. Skorzystaj z dodatkowej 20% zniżki na wszystko w sklepach stacjonarnych i na orsay.pl. Zniżka nie dotyczy bonów podarunkowych. Szczegóły u sprzedawcy i na stronie.