Kulebiak / fot. Artur Rogalski, styl. Ewa Gmitter-Rogalska
4.52 (180)
Pyszny kulebiak zazwyczaj kojarzy nam się ze świętami Bożego Narodzenia. Przyrządzamy go z farszem z kapusty i grzybów i pieczemy na złoty kolor. Tymczasem jednak kulebiak może być też jedzony na co dzień. I takie właśnie danie wam proponujemy. Przyrządzamy kulebiak z wyjątkowo smacznym farszem - kurczak w połączeniu z żółtym serem i suszonymi pomidorami jest pyszny! Taki kulebiak będzie wspaniałym daniem obiadowym lub kolacyjnym, sprawdzi się także na przyjęciu. Wygląda na tyle efektownie, że serwujemy go na stół w całości i kroimy przy gościach.
mąka pszenna 50 dag
zakwas 4 łyżki stołowe
olej 7 łyżek stołowych
drożdże 2 dag
cukier 1 łyżeczka
sól 1 łyżeczka
woda 180 ml
pierś z kurczaka 2 szt.
przyprawa do kurczaka 2 łyżki stołowe
ketchup 6 łyżek stołowych
ser żółty 20 dag
jajka 1 szt.
słonecznik 1 łyżka stołowa
pestki dyni 1 łyżka stołowa
sezam 1 łyżka stołowa
siemię lniane 1 łyżka stołowa
harissa 2 szczypty
Porady
Do przygotowania tego kulebiaka możemy użyć dwóch różnych typów mąki - ciasto będzie smaczniejsze. Użyjmy ok. 17 dag mąki pszennej typ 1850, która używana jest do wypieku chleba graham oraz 33 dag mąki pszennej typ 550, czyli tzw. mąki luksusowej, świetnej także do ciast drożdżowych czy racuchów. Mąki mieszamy i dalej postępujemy zgodnie z przepisem.
Do farszu w kulebiaku warto dodać ulubione przyprawy i zioła. Polecamy zwłaszcza suszone pomidory, czosnek czy bazylię. Z kolei dodając do dania przyprawę curry i nieco kuminu uzyskamy danie bardziej orientalne. Kulebiak kroimy w szerokie plastry i serwujemy z dodatkami, np. sałatką.
Kulebiak wygląda na skomplikowane danie, ale w rzeczywistości to łatwa do przygotowania potrawa. Do przygotowania farszu możemy użyć resztek z lodówki, gotowe ciasto francuskie znajdziemy z kolei w niemal każdym sklepie. Kulebiak jest klasycznym daniem kuchni rosyjskiej, ale jego nazwa ma podobno pochodzić z języka niemieckiego i oznaczać ciasto nadziane farszem z kapusty. W wersji tradycyjnej kulebiak jest wykonywany z ciasta drożdżowego z farszem z kaszy gryczanej i kapusty. Do nadzienia dodaje się także jajka na twardo i ryby. Z kolei w wersji polskiej kulebiak zwykle podawany jest głównie z farszem z kapusty i grzybów lub samej kapusty. Na Lubelszczyźnie spotkacie również kulebiaki oo brzegi wypakowane warzywami i mięsem.
Przy zakupie min. 2 produktów, -50% na drugi tańszy produkt. Rabat obejmuje wybrany asortyment dostępny we wszystkich salonach Triumph, outletach, wybranych sklepach partnerskich i na pl.sloggi.com. Oferta nie łączy się z innymi promocjami. Szczegóły na stronie Partnera.
Rabat 20% na produkty marki Rituals przy zakupach za min. 100 zł. Kod promocyjny obowiązuje w sklepach Rituals, aplikacji oraz na naszej stronie internetowej rituals.com. Z rabatu wyłączone są inne promocje, edycje limitowane oraz kalendarze adwentowe. Szczegóły u Partnera.
Rabat na cały asortyment dostępny w sklepach stacjonarnych i na e-clarena.eu. Promocja obowiązuje dla zamówień powyżej 100zł oraz obejmuje produkty nieprzecenione. Szczegóły u sprzedawcy i na stronie.
7% rabatu na 700 największych marek kosmetyków i perfum. Oferta dostępna na ezebra.pl. Szczegóły na stronie.
Rabat 30%* od 299 złotych i prezent** od 499 złotych w salonach Estēe Lauder oraz na www.esteelauder.pl. *Wykluczenia: linia AERIN, Luxury Collection, Re-Nutriv, zestawy, nowości, produkty mini i przecenione. Nie łączy się z innymi rabatami. **Oferta ważna do wyczerpania zapasów. Szczegóły u sprzedawcy i na stronie www.
Rabat -30% na wybrany asortyment, przy zakupie min. 2 produktów. Promocja nie obejmuje produktów z kategorii Continuativo i Outlet oraz kart podarunkowych. Promocja i szczegóły dostępne na www.obagstore.pl.