Żurek wegański

Ocena:

4.5 (197)

  • 60 min.
  • dla 6 osób
  • łatwy

Żurek wegański to roślinna alternatywa dla tradycyjnej Wielkanocnej zupy- równie pyszna, aromatyczna i sycąca, a bez grama składników odzwierzęcych. Jak zrobić żurek bez mięsa, jajka i śmietany? Koniecznie wypróbujcie ten przepis, a zakochacie się od pierwszej łyżki!

Składniki:

  • bulion warzywny  2.5 l

  • zakwas  300 ml

  • cebula  1 szt.

  • ziemniaki  400 g

  • czosnek  2 ząbki

  • marchewka  2 szt.

  • tofu  300 g

  • cukier  0.5 łyżeczki

  • tarty chrzan  3 łyżki stołowe

  • olej  3 łyżki stołowe

  • majeranek  2 łyżki stołowe

  • jogurt roślinny  4 łyżki stołowe

  • liść laurowy  4 szt.

  • ziele angielskie  6 szt.

  • pieprz  1 łyżeczka

Żurek wegański - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Gotowanie żurku: Warzywa myjemy i obieramy. Marchew kroimy w małą, a ziemniaki w dużą kostkę. Cebulę i czosnek drobno siekamy. Wszystko podsmażamy w garnku na odrobinie oleju przez kilka minut, a następnie zalewam bulionem warzywnym i dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, roztarty w dłoniach majeranek oraz pieprz. Wszystko gotujemy, aż warzywa zmiękną, po czym dolewamy zakwas i gotujemy wszystko jeszcze przez kilka minut.

    Bulion warzywny - składniki
  • Krok 2:

    Doprawianie: Wędzone tofu kroimy w kostkę i podsmażamy je na odrobinie oleju. W tym momencie zestawiamy już żurek z ognia i dodajemy starty chrzan, odrobinę cukru, roślinny jogurt (lub śmietankę) oraz wrzucamy podsmażone kawałki tofu.

    zakwas-na-zur

Porady

  • Jeśli chcemy, aby żurek wegański był bardziej treściwy, można wzbogacić go jeszcze wegańskimi kiełbaskami. Takie danie z pewnością zachwyci wszystkich, nawet tych, którzy nie są na diecie wegańskiej.
  • Zupę serwujemy w miskach lub głębokich talerzach, ale na Wielkanoc polecamy podać żurek wegański w chlebie. To nie tylko pyszne, ale i przepiękne wyglądające danie.
  • Jak zagęścić żurek? Wystarczy wymieszać 4 łyżki mleka roślinnego z 3 łyżkami mąki pszennej, dodać taką mieszankę do gotującej się zupy i intensywnie mieszać. Po chwili żurek zgęstnieje.
Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Żurek - przepis wegański

Żurek bez mięsa to potrawa, bez której nie wyobrażamy sobie wegańskiej Wielkanocy. W wersji roślinnej jest bardzo prosty, tani i błyskawiczny. Do jego przygotowania wystarczą tylko zakwas, warzywa, chrzan i przyprawy. 

Jak zrobić żurek wegański? Przepis na żurek zaczynamy od nastawienia warzywnego bulionu. W międzyczasie, gdy wywar się gotuje, obieramy i siekamy cebulkę z czosnkiem i przesmażamy je na oleju. Obieramy też ziemniaki i kroimy je w kostkę. Odcedzamy bulion (warzywa wyjmujemy i odstawiamy na później) i dorzucamy do niego pokrojone ziemniaki, cebulę z czosnkiem, majeranek i gotujemy wszystko jeszcze przez kilkanaście minut, aż ziemniaki zmiękną. Ugotowaną marchew z bulionu kroimy w plasterki i dorzucamy do zupy. Następnie dolewamy zakwas, dodajemy tarty chrzan i zabielamy wszystko wegańską śmietanką. 

Jak zrobić zakwas na żurek?

Zakwas na żurek można obecnie kupić w większości sklepów, jednak najlepszy żurek wychodzi z takiego przygotowanego własnoręcznie. Jak go zrobić? Zakwas na żurek składa się z przegotowanej wody i mąki żytniej, czosnku oraz przypraw. Wystarczy dokładnie wymieszać te składniki w proporcji 5 łyżek mąki na pół litra wody. Do tego dorzucamy 4 obrane ząbki czosnku 3-4 liście laurowe i łyżkę ziarenek ziela angielskiego. Wszystko przykrywamy ściereczką lub gazą i odstawiamy w ciepłe miejsce na tydzień. W tym czasie, codziennie musimy przemieszać zakwas, najlepiej drewnianą łyżką. Po upływie 7 dni, odcedzamy przyprawy i czosnek i przelewamy zakwas do czystej butelki.

Jeśli nie gotujemy żurku od razu, tak przygotowany domowy zakwas możemy przechowywać w lodówce, jednak nie dłużej niż przez 2 tygodnie. 

Czym doprawić żurek?

Wegański żurek warto dobrze doprawić, aby wydobyć z warzyw pełnię smaku i aromatu. Do żurku najlepiej pasuje majeranek, czosnek, ziele angielskie i liść laurowy. Kluczowym dodatkiem jest oczywiście chrzan, dlatego dobrze, aby był on wysokiej jakości i o mocnym, ostrym smaku. Najlepiej sprawdzi się oczywiście świeżo tarty chrzan, jednak można też wspomóc się gotowym chrzanem ze słoiczka ze sklepu. Dla przełamania mocnego chrzanowego smaku, warto dodać szczyptę cukru, który idealnie zbalansuje wszystkie smaki.

Inne wegańskie dania wielkanocne

Wielkanoc bez mięsa smakuje doskonale, a najlepszym dowodem na to są ciągle mnożące się przepisy na przeróżne wegańskie odpowiedniki tradycyjnych potraw. W sieci i książkach kucharskich znajdziemy dziesiątki przepisów i pomysłów, dzięki którym z łatwością przygotujemy wege święta. My najbardziej polecamy warzywny pasztet, roślinne kiełbaski czy wegańską babkę cytrynową.

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne