Zdjęcie: Artur Rogalski, stylizacja: Anna Borowska
4.46 (207)
Pasztet z dzika to wyborny rarytas dla entuzjastów kuchni polskiej w tradycyjnej odsłonie. Z dodatkiem kurek, ziela jałowca, bulionu cielęcego i wątróbki drobiowej smakuje wybornie. Pasztet z dziczyzny z powodzeniem możemy serwować na eleganckich przyjęciach – świętach, spotkaniach rodzinnych i w gronie bliskich znajomych. Przygotowanie pasztetu z dzika jest dość czaso- i pracochłonne, jednakże włożony trud z całą pewnością rekompensuje smak tej przystawki. Pasztet z dzika rekomendujemy podawać ze świeżym pieczywem żytnim (najlepiej samodzielnie przygotowanym). Poniżej podajemy przepis na tradycyjny pasztet z dzika z dodatkiem wieprzowiny i wołowiny.
łopatka 150 g
dzik 300 g
wołowina 150 g
sól 5 g
pieprz 5 g
czosnek 2 ząbki
smalec 1 łyżka stołowa
cebula 1 szt.
boczek wędzony 500 g
wątróbka drobiowa 200 g
bułka 3 szt.
ziele angielskie 2 szt.
jałowiec 2 szt.
majeranek 3 g
gałka muszkatołowa 3 g
jajka 3 szt.
wódka 105 ml
kurki 300 g
natka pietruszki 10 g
tłuszcze 5 g
żelatyna 20 g
bulion cielęcy 400 ml
sok jabłkowy 30 ml
Pasztet z dzika - przepis: Mięso z dzika, łopatkę i wołowinę pokrojone w kostkę przyprawiamy solą, pieprzem i drobno posiekanym czosnkiem, odstawiamy na 3 godziny. Mięso na pasztet z dzika obsmażamy na smalcu. Dodajemy połowę posiekanej cebuli, smażymy do zrumienienia. Wlewamy tyle wody, aby przykryła mięso. Dusimy, aż będzie prawie miękkie, odkrywamy. Odparowujemy sos do połowy objętości. Następnie 300 g wędzonego boczek pokrojonego w kostkę podsmażamy z wątróbką i resztą cebuli, mieszamy z mięsem, studzimy. Przepuszczamy dwukrotnie przez maszynkę.
fot. iStock
Dodajemy namoczoną i odciśniętą bułkę, mielimy po raz trzeci. Doprawiamy. Białka ubijamy na sztywno, mieszamy z masą mięsną, żółtkami, żubrówką, mrożonymi i posiekanymi kurkami i posiekaną natką pietruszki.
Natłuszczoną formę wykładamy częścią cienkich plastrów boczku, wkładamy farsz, przykrywamy pozostałymi. Pieczemy około godzinę w temp. 190°C. Zostawiamy w piekarniku na 20 minut.
Galaretka: żelatynę rozpuszczamy w gorącym bulionie cielęcym. Mieszamy z żubrówką i sokiem jabłkowym. Przecedzamy i studzimy. Tężejącą wykładamy na pasztet, zostawiamy do zastygnięcia.
iStock
Porady
- Do przygotowania pasztetu z dzika rekomendujemy wykorzystać szynkę z dzika – jest ona dość chudym mięsem i świetnie sprawdzi się właśnie na pasztet. Opcjonalnie możemy wykorzystać mięso z sarny lub mieszankę tych mięs.
- Do pasztetu z dzika rekomendujemy wykorzystać również mięso wieprzowe (np. łopatkę, szynkę bądź karczek) oraz mięso wołowe (najlepiej sprawdzi się wątróbka).
- Z racji tego, że mięso z dzika jest dość chude, to wcześniej należy je usmażyć na smalcu.
- Pasztet z dzika to doskonałe danie, ale wymaga mielenia poszczególnych składników. Jeśli zależy nam na uzyskaniu bardzo kremowej konsystencji pasztetu, to należy przemielić składniki co najmniej dwa razy.
- Świetnym dodatkiem do pasztetu z dzika jest żurawina, która z uwagi na swoją słodycz świetnie podbija smak dziczyzny.
- Jeśli nie dysponujemy kurkami, to dobrą alternatywą dla nich są grzyby leśne, np. podgrzybki, prawdziwki czy też maślaki.
Obecnie mięso z dzika nie często gości na naszych stołach – głównym powodem nie jest jego smak czy wartości odżywcze, ale raczej cena i problemy z dostępnością. Warto pamiętać, że dziczyznę należy kupować wyłącznie u zaufanych dostawców, gdyż nieprzebadane mięso może być źródłem wielu chorobogennych patogenów. Mięso z dzika ma wiele zalet – jest niskokaloryczne, bogate w białko, łatwostrawne, bogate w aminokwasy egzogenne, a przy tym nie zawiera dużej ilości cholesterolu. Co więcej, dzięki temu, że dziki żyją w środowisku naturalnym, ich mięso wolne jest od antybiotyków, co stanowi główny argument zwolenników dziczyzny.
Dziczyznę można spożywać na wiele różnych sposobów – jest to mięso niezwykle aromatyczne, dlatego też nie wymaga „bogatego” towarzystwa przypraw. Świetnie komponuje się ona z grzybami leśnymi (w tym m.in. z kurkami jak w naszym przepisie na pasztet z dzika), czerwonym winem, a także z takimi przyprawami jak: jałowiec, czosnek, majeranek czy kminek. Popularne potrawy z roli głównej z dziczyzną to: gulasz z dzika, pieczeń z dzika, kiełbasa z dzika, bigos z mięsem z dzika czy też wspomniany już pasztet z dzika.
Rabat 20% na cały asortyment marki Awesome Cosmetics. Oferta i szczegóły dostępne na awesomecosmetics.eu
Przy zakupie min. 2 produktów, -50% na drugi tańszy produkt. Rabat obejmuje wybrany asortyment dostępny we wszystkich salonach Triumph, outletach, wybranych sklepach partnerskich i na pl.sloggi.com. Oferta nie łączy się z innymi promocjami. Szczegóły na stronie Partnera.
Skorzystaj z kodu WIOSNA40 i otrzymaj 40% zniżki na produkty nieprzecenione, oznaczone tym kodem na eveline.pl/skorzystaj-z-promocji przy zakupach za min. 50 zł. Oferta ważna tylko na eveline.pl w dniach 18-24.04.2024. Kody rabatowe nie łączą się. Szczegóły na stronie.
Rabat 20% na kolczyki oraz akcesoria przy zakupach za min. 299 zł. Rabat 20% na zegarki do 8 000 zł. Szczegóły w salonach i na wkruk.pl
7% rabatu na 700 największych marek kosmetyków i perfum. Oferta dostępna na ezebra.pl. Szczegóły na stronie.
Rabat -30% na ofertę kosmetyków marki Bielenda, obowiązuje na bielenda.com. Szczegóły na stronie www.