Udziec z indyka duszony w winie

Ocena:

4.45 (175)

  • 1 godz. 50 min.
  • dla 4 osób
Indyk tak przyrządzony będzie na pewno mile widziany, tak od święta jak i na codzień

Składniki:

  • 1 udziec z indyka (ok.. 800 g )
  • 1 średnia pokrojona w kostkę cebula,
  • 2 łyżki tłuszczu do smażenia,
  • 1 łyżka pszennej mąki,
  • 200 ml rosołu (może być z kostki),
  • 3 dag suszonych leśnych grzybów
  • sól pieprz
  • marynata:
  • 150 ml czerwonego wytrawnego wina,
  • 1 łyżka sosu sojowego,
  • 1 duży ząbek przeciśniętego przez praskę czosnku,
  • 1 łyżeczka ostrej musztardy,
  • ½ łyżeczki sproszkowanej słodkiej papryki,
  • 20 ml czystej wódki.

Udziec z indyka duszony w winie - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Udziec z indyka umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Naciąć wzdłuż kości. Kość usunąć (wymaga to trochę wprawy albo czasu) Mięso natrzeć solą i pieprzem. Odstawić na ½ godziny. Pokroić w plastry. Grzyby namoczyć i pokroić w drobną kostkę. Dodać do wody w której się moczyły.
  • Przygotować marynatę:
  • Składniki na marynatę połączyć i dokładnie wymieszać. Indyka ułożyć w naczyniu i polać marynatą. Wstawić na 5 godzin do lodówki. Co jakiś czas mięso przewracać. Po tym czasie mięso wyjąć. Marynatę zachować. W rondlu rozgrzać tłuszcz. Wrzucić na niego mięso i smażyć ze wszystkich stron na złoty kolor (ok. 10 min). Dodać cebulę. Dalej smażyć do jej zeszklenia. Wlać rosół, marynatę i grzyby wraz z wodą w której się moczyły. Dusić pod przykryciem do miękkości mięsa. W miarę ubywania płynu podlewać wodą. Mięso musi być przykryte sosem. Gdy mięso miękkie, wyjąć i ułożyć na półmisku. Sos zagęścić mąką rozprowadzoną niewielką ilością wody. Polać częścią sosu. Resztę sosu podać w sosjerce.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne