Agnieszka Pietroń

Lemoniada ogórkowa

Ocena:

0 (0)

  • 50 min.
  • dla 4 osób
  • łatwy

Lemoniada ogórkowa to pyszna wariacja na temat klasycznego, orzeźwiającego napoju. Poza tym jest wyjątkowo zdrowa. Niektórzy dodatkowo wzbogacają ją o kawałki imbiru, a nawet liście bazylii. Lemoniadę ogórkową przed podaniem schładzamy w lodówce. Następnie nalewamy ją do wysokich szklanek i dekorujemy świeżą miętą.

Składniki:

  • ogórek  1 szt.

  • cytryna  1 szt.

  • woda mineralna  1.5 l

  • cukier  40 g

  • mięta  20 g

Lemoniada ogórkowa - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Cytryna: myjemy ją, osuszamy. Następnie kroimy owoc na pół i wyciskamy z niego sok.

  • Krok 2:

    Ogórek: myjemy go, osuszamy i obieramy ze skórki. Następnie kroimy warzywo na mniejsze kawałki, przekładamy do miski. Dodajemy cukier, 50 ml wody i całość rozdrabniamy za pomocą blendera. Powstały mus ogórkowy przecedzamy przez sitko.

  • Krok 3:

    Lemoniada: cytrynę dzielimy na pół i wyciskamy z niej sok. Następnie wlewamy ją do dzbanka. Dodajemy płyn powstały z ogórków oraz pozostałą ilość wody. Całość wstawiamy do lodówki na ok. 30 minut.

  • Krok 4:

    Podanie: schłodzoną lemoniadę ogórkową serwujemy z kostkami lodu i miętą.

Porady

  • Lemoniadę ogórkową możemy przygotować również na bazie lekko lub średnio gazowanej wody. To świetna propozycja dla wszystkich fanów napojów z bąbelkami.
  • Zwykły cukier biały z powodzeniem zastąpimy trzcinowym. W takiej sytuacji barwa naszego napoju będzie trochę ciemniejsza. Poza tym niektórzy słodzą lemoniadę również miodem, syropem klonowym lub z agawy. Osoby zmagające się z cukrzycą, mogą sięgnąć po ksylitol, erytrytol lub stewię. Produkty te odznaczają się niskim indeksem glikemicznym.
  • Napój możemy wzbogacić także o imbir. Wystarczy go obrać oraz pokroić na plasterki. Równie dobrze możemy dodać do lemoniady roztarte w moździerzu liście mięty, melisy bądź bazylii. Niektórzy do dzbanka z tym orzeźwiającym płynem wrzucają gałązki tymianku. Warto zaznaczyć, że ogórki rewelacyjnie komponują się z arbuzem.
  • Cytrynę bez problemu zamienimy na limonkę. Owoce cechują się podobnym smakiem oraz aromatem. Nic nie stoi na przeszkodzie, żeby wymieszać soki wyciśnięte z obu cytrusów.
  • Szklanki, w których planujemy podać lemoniadę, możemy wcześniej schłodzić w lodówce. Dzięki temu napój będzie zimny przez dłuższy czas. Pomysł ten warto wykorzystać podczas upalnych, słonecznych dni. 
  • Jeśli chcemy, napój możemy przygotować z dodatkiem miąższu z ogórka. Wystarczy, że powstały mus warzywny od razu połączymy z wodą. Nie przecedzamy go. Lemoniada w takim wydaniu będzie odznaczać się trochę gęstszą konsystencją.
  • Gotowy napój pięknie wygląda udekorowany liśćmi mięty, plasterkami ogórka, cytryny lub limonki. Ponadto brzeg szklanki, do której później nalejemy lemoniadę, możemy delikatnie pokryć sokiem z wybranych owoców. Następnie odwracamy naczynie do góry dnem i układamy je na talerzu z cukrem. W ten sposób uzyskamy piękną ozdobę tzw. crusta. Zazwyczaj możemy ją zauważyć na kieliszkach z koktajlami alkoholowymi.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Materiały promocyjne