Śledzie z imbirem

Ocena:

4.51 (194)

  • 30 min.
  • dla 3 osób
  • łatwy

Śledzie z imbirem to ława i szybka przystawka na wigilijny stół. Mają orzeźwiająco-słodkawy delikatny smak, wyróżniający je spośród innych marynowanych śledzi. Śledzie z imbirem sprawdzą się również jako przekąska na imprezę sylwestrową. 

Składniki:

  • śledzie  500 g

  • cebula  3 szt.

  • cytryna  1 szt.

  • imbir  1 szklanka

  • liść laurowy  2 szt.

  • ziele angielskie  3 szt.

  • olej  250 ml

  • sos sojowy  4 łyżki stołowe

  • miód  2 łyżki stołowe

Śledzie z imbirem - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Grube, tłuste solone śledzie, najlepiej matiasa, bez skóry, pokrojonych w paski, dobrze odsalamy, mocząc je w mleku lub wodzie. Dokładnie płuczemy. W 1 l wyparzonym słoiku ze sprężynką układamy na przemian warstwy: śledzi, pocięte w piórka cebule wymieszane z sokiem z cytryny, marynowanym imbirem jak do sushi i tak na przemian, do wyczerpania składników. Co którąś warstwę dokładamy po liściu laurowym i zielu angielskim. Olej mieszamy z miodem i sosem sojowym, zalewamy zawartość słoika, odstawiamy przynajmniej na noc do lodówki (warto przygotować je z kilkudniowym wyprzedzeniem, aby smaki dobrze się przegryzły). Podajemy z pieczywem, najlepiej ciemnym chlebem na miodzie.

Porady

W przepisie wykorzystano: 

  • 1 słoiczek marynowanego imbiru jak do sushi

Marynowany imbir można z łatwością zrobić w domu:

200 g świeżego imbiru obieramy i kroimy w jak najcieńsze plasterki, najlepiej po długości. Wrzucamy na chwilę na wrzątek, osączamy, przekładamy do wyparzonego słoiczka. Zagotowujemy 200 ml octu ryżowego, doprawiamy do smaku solą i cukrem, gorącym zalewamy imbir, zakręcamy, stawiamy do góry dnem do ostygnięcia. Jest gotowy po ok. 5 dniach. Jeśli chcemy nadać mu różowy kolor, do zalewy wkraplamy sok z buraka (można użyć tego z kiszonych, przepis na s. 31, o ile nie jest zbyt czosnkowy).

Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne