Elena Silcock

Tonkatsu – schabowy w panko

Ocena:

5 (4)

  • 26 min.
  • dla 4 osób
  • łatwy

Tonkatsu to japoński kotlet schabowy w panko. Wieprzowina usmażona w chrupiącej panierce z grubej bułki tartej jest jeszcze bardziej soczysta niż w naszym tradycyjnym polskim wydaniu. Podaje się ją polaną słodko-kwaśnym dodatkiem na bazie ketchupu, cukru oraz sosu ostrygowego i worcestershire. Wieprzowina tonkatsu to prosta potrawa, obok której nie da się przejść obojętnie. Można zaserwować ją na ryżu, w towarzystwie piklowanych warzyw. 

Składniki:

  • schab  400 g

  • mąka pszenna  100 g

  • jajka  2 szt.

  • panko  100 g

  • olej  100 ml

  • ketchup  2 łyżki stołowe

  • sos worcestershire  2 łyżki stołowe

  • sos ostrygowy  1 łyżka stołowa

  • cukier drobny  2 łyżeczki

Tonkatsu – schabowy w panko - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Rozbijamy 4 porcje schabu między dwoma kawałkami pergaminu do pieczenia, na grubość około 1 cm. Możemy to zrobić za pomocą tłuczka do mięsa lub wałka do ciasta. 

  • Krok 2:

    Umieszczamy mąkę pszenną, jajka (rozmącone widelcem) i panko w trzech oddzielnych, szerokich miskach. Oprószamy mięso solą i lekko je nacieramy. Obtaczamy schabowe w  kolejnych elementach panierki – najpierw w mące (strzepujemy jej nadmiar), potem w jajku, a na koniec w japońskiej bułce tartej.

  • Krok 3:

    Wlewamy olej na patelnię i rozgrzewamy go do około 180°C . Możemy wrzucić do niego trochę panko. Jeśli sucha panierka na chwilę opadnie, a potem od razu zacznie się smażyć, olej jest gotowy. Smażymy 2 kotlety wieprzowe przez 1 minutę i 30 sekund z każdej strony, a następnie wyjmujemy je i odkładamy na 5 minut, żeby odpoczęły. Tak samo postępujemy z pozostałymi schabowymi.

  • Krok 4:

    Kiedy schabowy w panko odpoczywa (dzięki temu zabiegowi w kotletach zamykają się soki i mięso zostanie soczyste po pokrojeniu), łączymy cukier, ketchup, sos worcestershire i sos ostrygowy w rondelku. Mieszamy składniki rózgą. Podgrzewamy je, aż całkowicie rozpuszczą się kryształki cukru. Jeśli płyn jest za gęsty, możemy dodać odrobinę gorącej wody.

  • Krok 5:

    Kroimy wieprzowinę tonkatsu w grube plastry. Skrapiamy sosem. Możemy podać kotlety w panko z ryżem, brokułami na parze, szpinakiem w dressingu sezamowym lub z tsukemono (japońskimi piklami). 

    Źródło: serwis partnerski BBCgoodfood, https://www.bbcgoodfood.com/recipes/tonkatsu-pork

Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne