Cristina Catese

Polędwica z dorsza (z warzywami)

Ocena:

4.29 (215)

  • 30 min.
  • dla 4 osób
  • łatwy

Polędwica z dorsza pieczona razem z warzywami to zdrowe i lekkie danie na obiad lub kolację. Idealnie komponuje się z domowymi frytkami, kuskusem lub po prostu miksem sałat z winegretem. Przygotowana z kaparami, oliwkami i pomidorkami koktajlowymi to przepyszna inspiracja kuchnią włoską. Pięknie prezentuje się na talerzu, dlatego z powodzeniem można podać ją na wyjątkową okazję i na świąteczny obiad. Poniżej znajdziecie sprawdzony przepis na polędwicę z dorsza z piekarnika.

Składniki:

  • dorsz  500 g

  • oliwa z oliwek  60 ml

  • czosnek  1 szt.

  • czarne oliwki  10 szt.

  • zielone oliwki  10 szt.

  • kapary  15 szt.

  • pomidory truskawkowe  10 szt.

  • natka pietruszki  1 szt.

  • bulion warzywny  100 ml

  • sól  5 g

  • pieprz  5 g

Polędwica z dorsza (z warzywami) - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Przygotowanie dodatków: myjemy pomidorki koktajlowe. Oliwki zielone, czarne i kapary odsączamy z zalewy. Oliwki kroimy w plasterki, kapary pozostawiamy w całości.

  • Krok 2:

    Polędwica z dorsza: piekarnik rozgrzewamy do 180°C, blaszkę przykrywamy papierem do pieczenia. Na środku układamy filety. Polewamy oliwą z oliwek, posypujemy czosnkiem, oliwkami i kaparami, oprószamy solą oraz pieprzem, do smaku. Wokół rozkładamy pomidorki i gałązki natki, skrapiamy wszystko bulionem warzywnym.

  • Krok 3:

    Pieczenie polędwicy z dorsza: rybę wstawiamy na 15–20 min. Przed podaniem posypujemy ulubionymi ziołami.

Porady

  • Prawidłowo przygotowana polędwica z dorsza z piekarnika jest miękka i soczysta w środku. Jeśli popełnimy błąd, możemy sprawić, że nasza ryba będzie nadmiernie przesuszona, a w konsekwencji – niesmaczna. Z tego powodu warto skorzystać ze sprawdzonych rozwiązań – możemy np. upiec polędwicę z dorsza w papilotach lub w rękawie. Pozwoli nam to zminimalizować ryzyko nadmiernego przesuszenia mięsa.
  • Możemy również przygotować polędwicę z dorsza smażoną – wtedy warto ją wcześniej obtoczyć w mące lub w jajku i w bułce tartej. Robi się ją nieco szybciej, jest wyjątkowo pyszna, ale nie tak bardzo efektowna i niestety bardziej kaloryczna.
  • Dorsza, zwłaszcza niewielkich rozmiarów, możemy upiec w całości wraz ze skórką. Dzięki temu z całą pewnością nie wyschnie podczas pieczenia. Nie musimy używać też dodatkowego tłuszczu.
  • Przed pieczeniem polędwicę dorsza możemy skropić sokiem z cytryny – będzie delikatniejsza w smaku.
  • Możemy użyć również pomidorów suszonych, z zalewy, wtedy danie będzie jeszcze bardziej aromatyczne.
Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Polędwica z dorsza i nie tylko – propozycje kulinarne

Dorsza można podawać na wiele sposobów. Ma on niezwykle delikatne mięso, które dobrze komponuje się z wieloma dodatkami. Ryba ta jest obecna w wielu kuchniach z całego świata. Najczęściej przygotowuje się polędwicę z dorsza, ale nie jest to jedyna możliwość. Poniżej podajemy kilka najbardziej charakterystycznych propozycji:

  • dorsz klasyczny – rybę skrapiamy sokiem z cytryny, nacieramy solą i pieprzem, smarujemy odrobiną masła, a wierzch – już po usmażeniu – posypujemy posiekanym drobno koperkiem. W podobny sposób przyrządzimy również dorsza z piekarnika.
  • dorsz po portugalsku – rybę rozdrabniamy i podsmażamy na patelni wraz z cebulą i czosnkiem, a następnie dodajemy sticksy i jajka, całość mieszamy i sypiemy natką pietruszki.
  • dorsz po angielsku – płaty ryby doprawiamy solą i pieprzem, a następnie obtaczamy w mące, jajku i bułce tartej i smażymy na głębokim tłuszczu.
  • dorsz po azjatycku – rybę kroimy w drobną kostkę, przyprawiamy solą i pieprzem do smaku, a następnie obtaczamy w mące kukurydzianej, sosie sojowym i jajku. Tak przygotowaną rybę smażymy w głębokim tłuszczu.
  • dorsz po francusku – płaty ryby solimy i pieprzymy do smaku, a następnie posypujemy je cukrem i posiekaną natką pietruszki, dalej kroimy je w plastry i umieszczamy w naczyniu żaroodpornym na pomidorach i polewamy oliwą z oliwek. Całość pieczemy przez ok. 20 minut.
  • dorsz po tajsku – rybę wkładamy do foli aluminiowej i polewamy marynatą przygotowaną z cebuli, czosnku, soku z limonki, sosu rybnego, papryczki chili, natki pietruszki i korzenia imbiru. Całość zapiekamy w piekarniku przez ok. 15 minut.
  • dorsz po prowansalsku – rybę doprawiamy solą i pieprzem, a następnie gotujemy na parze przez ok. 15 minut. Następnie paprykę, cukinię, marchewkę, czosnek i ciecierzycę kroimy w drobną kostkę i dusimy je na patelni, aż będą miękkie. Dalej wkładamy nasze warzywa do naczynia żaroodpornego, a na jego wierzchu układamy dorsza. Całość posypujemy serem i zapiekamy w piekarniku przez 10 minut.

Polędwica z dorsza – z czym podać?

Polędwicę z dorsza można serwować z różnymi dodatkami: 

  • frytki - do tak delikatnej ryby dobrze pasują klasyczne, ale sprawdzą się również te z batata, z selera, marchwi lub buraka,
  • ziemniaki - z wody posypane koperkiem, opiekane lub w formie puree,
  • warzywa - mieszanka warzyw gotowanych na parze lub upieczonych razem z rybą. Ciekawym dodatkiem będzie ratatouille.

Całość uzupełnią też lekkie surówki, np. z rukoli lub miksu sałat, połączone ze świeżym ogórkiem, papryką, cebulą cukrową, polane winegretem. Kapusta kiszona podawana najczęściej do ryby, tutaj nie będzie odpowiednia, jej intensywny smak zdominuje polędwicę dorsza we włoskim stylu.

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne