Pieczony udziec z indyka z miętową gremolatą

Ocena:

4.48 (162)

  • 2 godz. 0 min.
  • dla 1 osoby
Przepis na pieczony udziec z indyka z miętową gremolatą

Składniki:

  • 1–2 kg udźca z indyka
  • 1/2–3/4 łyżeczki soli
  • świeżo mielony pieprz
  • PASTA ZIOŁOWA:
  • szklanka świeżych ziół (tymianek, szałwia, rozmaryn)
  • szklanka bazylii i natki pietruszki
  • 10 ząbków czosnku
  • 1/2 łyżeczki soli
  • łyżka skórki z cytryny
  • 5 łyżek oliwy
  • WARZYWA:
  • 6 młodych kartofli
  • 6 młodych marchewek
  • 2 młode selery
  • 2 młode pory
  • 6 szalotek
  • główka czosnku
  • olej
  • sól
  • pieprz
  • gałązki tymianku i rozmarynu
  • GREMOTA MIĘTOWA:
  • 1/4 szklanki oliwy
  • 1/2 szklanki posiekanych liści mięty
  • 1/2 szklanki posiekanej natki
  • pietruszki
  • łyżka soku z cytryny
  • łyżka startej skórki z cytryny
  • łyżka posiekanych kaparów
  • ząbek czosnku, drobno posiekany
  • 2 łyżki drobno posiekanej szalotki
  • w razie potrzeby sól

Pieczony udziec z indyka z miętową gremolatą - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 220°C. Udziec oprószamy ze wszystkich stron solą i pieprzem.
  • Na pastę ziołową: wszystkie zioła, czosnek, sól, pieprz i skórkę z cytryny miksujemy pulsująco, aż uzyskamy konsystencję grubego piasku. Dolewamy oliwę, mieszamy. Rozprowadzamy 2/3 pasty po wewnętrznej stronie mięsa. Rolujemy i sznurujemy nicią kuchenną. Pozostałą pastę wcieramy w mięso od zewnątrz. Roladę owijamy szczelnie folią
  • aluminiową (błyszczącą stroną do wewnątrz). Wstawiamy do lodówki na 1–2 dni. Mięso doprowadzamy do temp. pokojowej, co najmniej na 1 godz. przed pieczeniem.
  • Warzywa czyścimy, płuczemy i kroimy na spore kawałki, układamy w brytfannie. Dodajemy obrane szalotki i nieobrany czosnek przecięty w poprzek na pół. Skrapiamy wszystko łyżką oleju, oprószamy solą, świeżo mielonym pieprzem, listkami tymianku, igłami rozmarynu, mieszamy i na wierzchu układamy pieczeń. Wstawiamy do gorącego piekarnika. Po 15 min zmniejszamy temp. do 160°C. Kontynuujemy pieczenie przez kolejne 50 min do 1,5 godz. w zależności od wagi mięsa. Wyjmujemy mięso z naczynia do pieczenia. Warzywa nadal dopiekamy, w razie potrzeby, gdy pieczeń odpoczywa przez 20 min. Przed podaniem z mięsa zdejmujemy folię. Wytworzony sos wlewamy do podpiekających się warzyw.
  • Na gremolatę: wszystkie składniki łączymy w małej miseczce. Pieczeń kroimy w plastry, podajemy z pieczonymi warzywami i miętową gremolatą.

Porady

Zobacz też: Udziec jagnięcy wolno pieczony z pesto

Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne