Udziec z indyka z imbirem

Ocena:

4.51 (154)

  • 10 min.
  • dla 10 osób
Pyszny pieczony udziec z indyka. Mega prosty. Świetny na ciepło i na zimno do sałatek czy kanapek.

Składniki:

  • udziec z indyka - 1,2-1,5 kg
  • sos sojowy
  • miód
  • imbir w proszku

Udziec z indyka z imbirem - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • 1. Umyć udziec z indyka. Ew. całkowicie rozmrozić.
  • 2. W naczyniu (brytfannie lub dużym garnku - w nim potem pieczemy indyka) rozrobić 1-1,5 łyżki miodu, 2-3 łyżeczki imbiru w proszku, 3 łyżki sosu sojowego, 3-4 łyżki oleju. Spróbować. Sos powinien być słonawy, lekko słodki z wyczuwalna nutą imbiru. Zależnie od smaku można dosłodzić miodem (ja tak lubię) lub zaostrzyć sosem sojowym.
  • 3. Do naczynia z sosem włożyć udziec indyka. Wysmarować z każdej strony sosem. Ułożyć skórą do góry i zostawić w lodówce na kilka godzin, najlepiej na noc.
  • 4. Po wyjęciu z lodówki indyka podlać 4 łyżkami wody. Odwrócić skórą do dołu. Wstawić do nagrzanego na 200 stopni piekarnika w zamniętym naczyniu i piec mniej więcej tyle ile waży mięso (np. 1,2 kg ok. 1,2 godziny). Przed wyjęciem spradzić czy mięso jest miękkie np. wsunąć w nie cienki nóż lub patyczek. Powinien wchodzić lekko a wypływający sos musi być matowy - sos przezroczysty oznacza, że mięso trzeba dopiec ok. 10 minut i ponownie sprawdzić.
  • Udziec można też dusić na "ogniu" płycie gazowej lub elektrycznej. Czas jak wyżej.
  • W obu przypadkach skóra zazwyczaj lekko przywiera do dna i o to chodzi, bo wytapia się spod niej tłuszcz i zostaje tylko świetne mięsko.
  • 5. Udziec podać na obiad na ciepło wraz z sosem z niego (można sos zagęścić mąką). Ja zdecydowanie lubię na zimno jako wędlinę, w lodówce sos zmienia się w pycha galaretkę. Jest też świetny do sałatek.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne