Włoski sos do spaghetti inspiracją do dania obiadowego z kurczakiem w roli głównej, czyli kurczak amatriciana. Pyszne mięso, dużo warzyw i mamy pewność, że rodzina będzie zachwalać taki obiad!
Składniki:
długie czerwone chili
3 łyżki purée z pomidorów
3 łyżki oliwy
3 ząbki czosnku
8 udek z kurczaka, bez kostek
50 dag młodych kartofli
pieprz, sól
4 gałązki tymianku
5 dag wędzonego boczku
40 dag dojrzałych pomidorków cherry
Kurczak amatriciana - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Piekarnik rozgrzewamy do temp. 200°C. Z chili usuwamy nasiona i pokrojone wkładamy do małego robota, miksujemy z pomidorowym purée, oliwą i obranym czosnkiem.
W dużym, najlepiej żeliwnym naczyniu, które pozwoli, aby kartofle i mięso leżały na jednym poziomie układamy uda kurczaka posmarowane ze wszystkich stron powstałą pastą.
Dokładamy kartofle, oprószamy wszystko mielonym pieprzem i solą, a następnie dokładnie mieszamy dłońmi. Dodajemy tymianek i pieczemy przez 30 min.
Wrzucamy pokrojony boczek i pieczemy jeszcze 15 min, a następnie pomidory i pieczemy przez kolejnych 15 min, aż pomidory zmiękną; sprawdzamy też, czy kartofle stały się dostatecznie miękkie.
Danie wystawiamy prosto na stół w brytfannie. Nabieramy od dna, z wytworzonym sosem
Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 8/2017.