Potrawka z kurczaka

Ocena:

0 (0)

  • 1 godz. 30 min.
  • dla 2 osób
  • średni

Potrawka z kurczaka to bardzo popularne danie i świetny sposób na wykorzystanie mięsa z rosołu. Sos z dodatkiem białego wina i soku z cytryny wprowadza nowy wymiar smakowy. Świetnie komponuje się z marchewką i mrożonym zielonym groszkiem, podana w towarzystwie ryżu. Do tego potrawa jest lekkostrawna i niskokaloryczna. Podajemy przepis na potrawkę z kurczaka, z którym poradzą sobie nawet początkujący kucharze.

Składniki:

  • udka z kurczaka  2 szt.

  • marchewka  1 szt.

  • por  1 szt.

  • seler  0.25 szt.

  • cebula  1 szt.

  • czosnek  1 ząbek

  • pieprz  8 g

  • sól  13 g

  • groszek zielony  100 g

  • masło  40 g

  • mąka pszenna  30 g

  • białe wino  100 ml

  • liść laurowy  1 szt.

  • sok z cytryny  15 ml

  • gałka muszkatołowa  2 g

  • natka pietruszki  0.25 pęczka

Potrawka z kurczaka - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Przygotowanie: obieramy je i myjemy. Marchewkę, seler i por kroimy w kawałki wielkości orzecha włoskiego. Cebulę i czosnek obieramy i rozkrajamy na pół. Przekładamy je do garnka. Cytrynę myjemy i wyciskamy z niej sok – zostawiamy na później. Natkę pietruszki myjemy, osuszamy i siekamy.

  • Krok 2:

    Mięso: udka kurczaka (ze skórą) wkładamy do dużego garnka z pokrojonymi warzywami. Dosypujemy ok. 10 g soli i 5 g pieprzu. Całość zalewamy zimną wodą.

  • Krok 3:

    Gotowanie: doprowadzamy do wrzenia, ale powoli na średnim ogniu. Mętność, która pojawi się w postaci białej piany podczas pierwszego wrzenia, usuwamy chochlą. Delikatnie dusimy mięso przez około 30 minut, po czym wyjmujemy je z bulionu i pozostawiamy do ostygnięcia na talerzu.

  • Krok 4:

    Wywar: przecedzamy go przez drobne sito i zostawiamy na później. Usuwamy warzywa z wyjątkiem marchewki.

  • Krok 5:

    Krojenie: marchewkę kroimy w drobną kostkę. Z kurczaka usuwamy skórę i kości. Mięso tniemy na 3–centymetrowe kawałki.

  • Krok 6:

    Groszek: wyjmujemy go z zamrażalnika – rozmrażamy w misce, w temperaturze pokojowej.

  • Krok 7:

    Sos do potrawki z kurczaka: rozpuszczamy masło w rondlu i powoli mieszamy z mąką. Gotujemy przez około 1–2 minuty na średnim ogniu, aż stanie się bezbarwny. Zalewamy białym winem, redukujemy płyn całkowicie i dodajemy do pozostawionego wywaru (krok 4.).

  • Krok 8:

    Doprawianie sosu: dodajemy liść laurowy i śmietanę. Gotujemy na wolnym ogniu przez co najmniej 15 minut lub do uzyskania kremowej konsystencji. Na koniec doprawiamy sos sokiem z cytryny oraz solą, pieprzem i gałką muszkatołową.

  • Krok 9:

    Duszenie: do sosu dodajemy mięso, groszek i pokrojoną w kostkę marchewkę i podgrzewamy przez kilka minut.

  • Krok 10:

    Podawanie: potrawkę z kurczaka przekładamy na talerz i posypujemy natką pietruszki. Idealnym dodatkiem będzie tu ryż lub kasza jaglana.

Porady

  • Do potrawki warto użyć całego kurczaka. W ten sposób będziemy większą porcję do sosu, a wywar będzie bardziej esencjonalny.
  • Bulion, który pozostanie nam z gotowania mięsa na potrawkę z kurczaka, można podać jak rosół. Z powodzeniem może być też bazą innych zup.
  • Potrawka z kurczaka z ryżem to klasyka gatunku. Sprawdzi się tu każdy ryż, zwykły biały, paraboliczny lub basmati. Zamiast niego sprawdzi się też delikatna w smaku kasza lub opiekane ziemniaczki.
  • Jeśli chcemy nieco odchudzić naszą potrawkę z kurczaka, polecamy usunąć skórę z mięsa przed ugotowaniem. W ten sposób zredukujemy znaczną ilość kalorii.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne