Ocena:

5 (1)

  • 15 min.
  • dla 10 osób
  • łatwy

Zatar to bliskowschodnia aromatyczna przyprawa, bazująca na mieszance ziół i dodatków, głównie tymianku z prażonym sezamem. Pozostałe składniki różnią się, w zależności od regionu, w którym jest przygotowywany. To uniwersalna przyprawa, którą doprawimy mięsa, warzywa, ale też zupy, a nawet kanapki. Polecamy nasz prosty przepis na zatar.

Składniki:

  • tymianek  6 g

  • sezam  10 g

  • sumak  3 g

  • sól  2 g

  • pieprz  2 g

Zatar - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Tymianek: rozdrabniamy go w blenderze, malakserze, młynku do kawy albo w moździerzu.

  • Krok 2:

    Sezam: prażymy go na suchej patelni, często nią potrząsając, do uzyskania lekko brązowego koloru. 

  • Krok 3:

    Sumak: mielimy w podobny sposób jak tymianek. 

  • Krok 4:

    Wykończenie: zmielony tymianek, sumak oraz sezam, sól i pieprz dodajemy do miseczki i dokładnie mieszamy. Zatar jest gotowy do użycia.

Porady

  • Do potrawy możemy dodać po szczypcie kuminu, suszonego oregano, majeranku, suszonej natki pietruszki. A także zmieloną ciecierzycę, pistacje, paprykę. 
  • Możemy go wykorzystać do marynowania, doprawiania mięs, warzyw. Idealnie sprawdzi się jako dodatek do dipów, kanapek, zatarem możemy posypać zupy kremy.
  • Wymieszany z odrobiną hummusu i oliwy jest doskonałym datkiem do np. do pity lub tortilli.
  • Zatarem możemy także aromatyzować oliwę, olej, podobnie jak bazylią, czy świeżym tymiankiem.
  • Gotową przyprawę przechowujemy w szklanym, zamkniętym naczyniu, najlepiej w ciemności. 
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne