Tort Prima Aprilis

Ocena:

4.44 (178)

  • 50 min.
  • dla 10 osób
Przygotowanie: 50 minut
Pieczenie: ok. 30 minut
Porcja: 200 kcal

Składniki:

  • CIASTO:
  • 4 jajka
  • szklanka mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • po szczypcie cukru i tymianku
  • sól, pieprz
  • masło i bułka tarta do formy
  • MASA TWAROŻKOWA:
  • 35 dag twarogu
  • 15 dag twarożku śmietankowego
  • 2 ząbki czosnku
  • szklanka ketchupu
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • orzechy włoskie i ew. kilka listków mięty do dekoracji

Tort prima aprilis - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Ciasto: jajka wbić do miski, dodać szczyptę cukru, zmiksować. Mąki i proszek do pieczenia przesiać do jajek, oprószyć solą, pieprzem i tymiankiem, zmiksować. Tortownicę o śr. 24 cm natłuścić, posypać tartą bułką. Wlać ciasto, wyrównać. Piec ok. 30 minut w temp. 180°C. Ostudzić, wyjąć z tortownicy, przekroić na 3 krążki.
  • Masa twarożkowa: żelatynę namoczyć w małej ilości zimnej wody. Czosnek obrać, posiekać. Twaróg i twarożek włożyć do miski, dodać czosnek, oprószyć solą i pieprzem, zmiksować (kilka łyżek masy odłożyć). Do masy dodać połowę ketchupu, przyprawić, wymieszać. Żelatynę rozpuścić na małym ogniu, dodać do masy, wymieszać.
  • Dolny krążek ciasta posmarować pozostałym ketchupem, rozsmarować warstwę masy twarożkowej. Przykryć środkowym krążkiem, posmarować masą twarożkową. Przykryć trzecim krążkiem.
  • Wierzch i boki tortu posmarować resztą masy twarożkowej. Odłożony biały krem twarożkowy włożyć do szprycy, wycisnąć na torcie rozetki. Udekorować orzechami włoskimi i listkami mięty.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne