Czarne trufle z orzechami nerkowca / Fot. Kinga Błaszczyk-Wójcicka, greenmorning.pl
4.46 (184)
Doskonały deser, który łączy w sobie orzechy nerkowca i czarny sezam. Całość jest chrupiąca, zaskakująca w smaku i dość łatwa do przygotowania. Przepis z syropem klonowym jest w wersji wegańskiej. Czarne trufle z orzechami nerkowca mogą być zdrową przekąską, jedzoną między posiłkami lub dodatkiem do innych deserów - sprawdźcie nasz przepis!
orzechy nerkowca 120 g
olej 5 łyżek stołowych
czarny sezam 250 g
syrop klonowy 4 łyżki stołowe
suszone śliwki 5 szt.
sól 1 szczypta
Porady
W przepisie na czarne trufle z orzechami nerkowca wykorzystujemy:
- olej - do głębokiego smażenia
- czarny sezam - można zastąpić jasnym sezamem. Wykorzystujemy 200 g na masę i 50 g do obtoczenia gotowych kulek
- syrop klonowy - w wersji niewegańskiej można zastąpić miodem akacjowym lub syropem z agawy
- suszone śliwki - miękkie, kalifornijskie, można pominąć, jeśli nie lubimy ich smaku
Czarne trufle z orzechami nerkowca mogą być zdrową alternatywą dla słodkich cukierków i batoników. Zamiast suszonych śliwek, które mają dość charakterystyczny smak, możemy użyć na przykład daktyli lub innych suszonych owoców. Dobrą alternatywą jest także włożenie do środka trufli całego orzecha. Czarne trufle z orzechami nerkowca możemy przygotować w specjalnych papierowych foremkach na czekoladki.