kurczak_z_pieczarkami_doprawiony_oliwa_truflowa

Kurczak z pieczarkami doprawiony oliwą truflową :

Ocena:

4.48 (164)

  • 30 min.
  • dla 2 osób
Proste danie- zyskuje na smaku dzięki użyciu oliwy truflowej.

Składniki:

  • 1 duża pierś z kurczaka
  • 8 średnich pieczarek
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżeczka mąki
  • szczypta soli
  • 1 łyżka masła
  • 3 łyżki oliwy truflowej

Kurczak z pieczarkami doprawiony oliwą truflową : - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Pierś z kurczaka przeciąć na pół . Skropić 1 łyżką oliwy i lekko osolić . Zostawić z boku. Pieczarki oczyścić , pokroić w plasterki. Na patelni rozgrzać masło z olejem i podsmażyć na rumiano z obu stron mięso. Przełożyć do garnuszka. Na pozostałym na patelni tłuszczu usmażyć na rumiano pieczarki. Dodać je do kurczaka. Na patelnię wlać ¾ szklanki wody i zagotować ją , a potem zalać tym kurczaka z pieczarkami . Dusić na małym gazie ok. 20 minut. Zaciągnąć sos łyżeczką mąki. Doprawić do smaku szczyptą soli jeśli trzeba.

Porady

Zobacz też; Pojemniki na przyprawy, czyli jak prawidłowo przechowywać aromatyczne dodatki

Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne