25 dag dobrej jakości białej czekolady, drobno posiekanej
3 łyżki gęstej śmietany
3 łyżki masła o temperaturze pokojowej
łyżeczka kremu cytrynowego (lemon curd)
POWŁOKA:
1/2 szklanki cukru kryształu
2 łyżki drobno startej skórki z cytryny
1/8 łyżeczki cukru waniliowego
1/4 łyżeczki kwasku cytrynowego
Kwaśne trufle - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Czekoladę topimy w kąpieli wodnej; uważajmy, aby temperatura nie była za wysoka (czekolada powinna mieć temperaturę ciała), w przeciwnym wypadku się rozwarstwi. Dodajemy śmietanę i miękkie masło, mieszamy, aż masa będzie gładka. Dodajemy krem cytrynowy (lemon curd) i mieszamy. Odstawiamy do ostygnięcia. Za pomocą łyżki formujemy ok. 20 porcji. Pozostawiamy na blacie (najlepiej na noc), wyłożonym pergaminem, do momentu, aż będziemy w stanie ręcznie uformować kulki. Jeśli nadal będzie trudno je kształtować, umieszczamy miskę z masą czekoladową w lodówce.
Aby przygotować powłokę:cukier mieszamy ze startą skórką cytrynową, cukrem waniliowym i kwaskiem cytrynowym. Każdą ładnie uformowaną kulkę obtaczamy w posypce cukrowo-cytrynowej i odkładamy na tacę. Przechowujemy w zamkniętym blaszanym pudle w temperaturze pokojowej.