Kwaśne trufle

Ocena:

4.49 (156)

  • 20 min.
Przepis na kwaśne trufle

Składniki:

  • 25 dag dobrej jakości białej czekolady, drobno posiekanej
  • 3 łyżki gęstej śmietany
  • 3 łyżki masła o temperaturze pokojowej
  • łyżeczka kremu cytrynowego (lemon curd)
  • POWŁOKA:
  • 1/2 szklanki cukru kryształu
  • 2 łyżki drobno startej skórki z cytryny
  • 1/8 łyżeczki cukru waniliowego
  • 1/4 łyżeczki kwasku cytrynowego

Kwaśne trufle - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Czekoladę topimy w kąpieli wodnej; uważajmy, aby temperatura nie była za wysoka (czekolada powinna mieć temperaturę ciała), w przeciwnym wypadku się rozwarstwi. Dodajemy śmietanę i miękkie masło, mieszamy, aż masa będzie gładka. Dodajemy krem cytrynowy (lemon curd) i mieszamy. Odstawiamy do ostygnięcia. Za pomocą łyżki formujemy ok. 20 porcji. Pozostawiamy na blacie (najlepiej na noc), wyłożonym pergaminem, do momentu, aż będziemy w stanie ręcznie uformować kulki. Jeśli nadal będzie trudno je kształtować, umieszczamy miskę z masą czekoladową w lodówce.
  • Aby przygotować powłokę:cukier mieszamy ze startą skórką cytrynową, cukrem waniliowym i kwaskiem cytrynowym. Każdą ładnie uformowaną kulkę obtaczamy w posypce cukrowo-cytrynowej i odkładamy na tacę. Przechowujemy w zamkniętym blaszanym pudle w temperaturze pokojowej.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne