Trufelki czekoladowo-migdałowe

Ocena:

4.49 (170)

  • 45 min.
  • dla 4 osób
  • średni

Trufelki czekoladowo-migdałowe to smakołyki, które mogą być drobnym, słodkim prezentem na święta lub czyjeś urodziny. Wyglądają efektownie i są niezbyt słodkie w smaku. 

Składniki:

  • gorzka czekolada  500 g

  • śmietana 36%  500 ml

  • masło  80 g

  • masło migdałowe  1 łyżeczka

  • dżem owocowy  250 g

  • wódka  25 ml

  • migdały  3 łyżki stołowe

Trufelki czekoladowo-migdałowe - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Czekoladę, śmietanę i masło wkładamy do miski, stawiamy na garnku z gorącą wodą (nie może dotykać jej powierzchni!) i mieszamy, aż wszystkie składniki połączą się w gładką masę. Mieszamy z masłem migdałowym, po całkowitym ostudzeniu wkładamy na 30–45 min do lodówki.

  • Krok 2:

    Konfitury mieszamy z wódką. Masę czekoladową wyjmujemy z lodówki, odrywamy po kawałeczku, lepimy placuszek. Na środek dajemy wiśnię w wódce, zlepiamy, obtaczamy w mielonych migdałach. Układamy na tacy wyłożonej papierem, wstawiamy na noc do lodówki.

Porady

W przepisie wykorzystano:

  • jako dżem owocowy wykorzystano konfiturę wiśniową
  • 3 łyżki migdałów to migdały mielone na proszek
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne