Tort wegański czekoladowo-orzechowy

Ocena:

4.5 (169)

  • 1 godz. 50 min.
  • dla 10 osób
  • trudny

Bogaty w smaku, efektowny tort wegański dla fanów czekolady i orzechów. Tort bez jajek i mleka krowiego, z łatwymi do przygotowania wegańskimi zamiennikami. Tort wegański zasmakuje nie tylko weganom!

Składniki:

  • mleko migdałowe  350 ml

  • ocet jabłkowy  1.5 łyżeczki

  • soda oczyszczona  3 łyżeczki

  • syrop klonowy  100 ml

  • cukier trzcinowy  180 g

  • siemię lniane  4 łyżeczki

  • mus jabłkowy  2 szklanki

  • ekstrakt waniliowy  1 łyżeczka

  • olej kokosowy  170 ml

  • sól  1 szczypta

  • kakao  100 g

  • migdały  180 g

  • mąka owsiana  100 g

  • mąka bezglutenowa  250 g

  • czekolada deserowa  250 g

  • cukier puder  400 g

  • orzechy laskowe  250 g

Tort wegański czekoladowo-orzechowy - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180°C. Dwie tortownice o średnicy 20 cm natłuszczamy i oprószamy mąką bezglutenową. Przygotowujemy ciasto na wegański tort. 250 ml mleka migdałowego mieszamy z octem. Dodajemy sodę, syrop klonowy i cukier trzcinowy, mieszamy. Przygotowujemy wegański zamiennik jajek ze zmielonych nasion lnu (przepis w poradach). Łączymy „jajka” z płynami i ubijamy, aż do połączenia płynnych składników na tort wegański.

    siemię lniane
  • Krok 2:

    W blenderze miksujemy na drobny pył najpierw migdały, a następnie ziarna owsa. Do płynnych składników na tort wegański dodajemy mus jabłkowy, wanilię, 100 ml roztopionego oleju kokosowego, sól i mieszamy. Wsypujemy kakao, mączkę migdałową, mąkę owsianą i mąkę  bezglutenową. Dokładnie mieszamy za pomocą rózgi aż wszystko się połączy. Jeśli potrzeba możemy dodać odrobinę mleka migdałowego. Ciasto na wegański tort powinno mieć półpłynną konsystencję. Ciasto  przelewamy równomiernie do przygotowanych foremek. Pieczemy 35–45 min lub do próby suchego patyczka. Wyjmujemy z piekarnika zostawiamy w formie na 15–20 min po czym ostrożnie wyjmujemy na kratkę odcinając nożem od formy. Ciasto na tort wegański odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Każdy krążek przecinamy na pół tak, aby razem powstały cztery blaty ciasta. 

    mus jabłkowy
  • Krok 3:

    Wegański krem do tortu jest prosty w przygotowaniu. Pozostałe mleko (100 ml) doprowadzamy do wrzenia przelewamy do miski. Od razu dodajemy posiekaną czekoladę i nie mieszamy przez 3 minuty, aby mogła się stopić. Następnie mieszamy drewnianą łyżką, dodajemy resztę stopionego oleju kokosowego (70 ml) i odstawiamy na 10 minut. Wegański krem do tortu ubijamy za pomocą miksera z połową cukru pudru (200 g) i umieszczamy w lodówce na 20 min. Wyjmujemy z lodówki i ponownie ubijamy. Jeśli krem nadal jest zbyt rzadki możemy dodać nieco cukru pudru (niekoniecznie całą porcję) i ubijać dalej, aż krem będzie lekki i puszysty. 

    czekolada, mleko, ekstrakt wanilii
  • Krok 4:

    Dolny blat schłodzonego ciasta przenosimy na paterę rozprowadzamy na nim warstwę kremu, przykrywamy drugim blatem i warstwą kremu. Wegański tort obficie pokrywamy uprażonymi całymi orzechami laskowymi. Dociskamy przykrywamy trzecim blatem ciasta, warstwą kremu i czwartym blatem. Wierzch smarujemy resztą kremu i wkładamy tort wegański do lodówki. Przed podaniem brzeg tortu dekorujemy orzechami, a środek pozostawiamy pusty.

    orzechy laskowe

Porady

  • Jak przygotować wegańskie „jajka” z nasion lnu? Na 1 „jajko” składa się łyżeczka drobno zmielonego siemienia wymieszana z 2,5 łyżeczki wody i odstawiona na 5 minut, aby len mógł wchłonąć wodę. Na tort wegański potrzebujemy 4 „jajek”, ta więc odpowiednio 4 łyżeczek mączki z siemienia lnianego i 10 łyżeczek wody.
  • Syrop klonowy można zastąpić nektarem z agawy.
  • Wegańskie torty mogą być przygotowane z dowolnym mlekiem roślinnym. Warto pamiętać, że napój owsiany i ryżowy jest słodszy od napoju migdałowego.
  • Ciasto na wegański tort jest wilgotne m.in. dzięki dodatkowi musu z jabłek. Można taki bez problemu kupić w sklepie lub przygotować samodzielnie. Tutaj znajdziecie przepis na domowy mus jabłkowy – przetwór obowiązkowy w każdej spiżarni.
  • Orzechy laskowe ozdabiające tort wegański powinny być podprażone przed podaniem. Nie muszą natomiast być pozbawione wszystkich skórek. 
  • Wegański tort czekoladowo-orzechowy powinien być przechowywany w lodówce lub chłodnym pomieszczeniu, aby nie dopuścić do rozpuszczenia kremu.
     
Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Jak zrobić wegański tort?

Wegańskie torty nie należą do najprostszych przepisów, jednak trud jest zdecydowanie warty włożonego wysiłku. Przygotowanie kakaowych blatów na tort wegański należy zacząć od wymieszania płynnych składników z „jajkami” z siemienia lnianego. Do miski następnie należy dodać mus jabłkowy, olej kokosowy, kakao, mąkę oraz mączki: migdałową i owsianą (można je samodzielnie przygotować miksując migdały i owies w blenderze). Dokładnie wymieszane, półpłynne ciasto na wegański tort należy przelać do 2 foremek i upiec. Gotowe ciasto ostudzić i przeciąć na pół, aby powstały 4 blaty ciasta. Wegański krem do tortu przygotowujemy z czekolady rozpuszczonej w mleku migdałowym ubitej na sztywno z olejem kokosowym i cukrem. Krem musi być dobrze schłodzony, aby stężał! Blaty na tort wegański przekładamy kremem i orzechami laskowymi.

Co zamiast jajek do wegańskiego ciasta?

Dieta wegańska staje się coraz popularniejsza, a zamienniki coraz łatwiej dostępne. Aby przygotować tort wegański wystarczy zastąpić kilka tradycyjnych produktów. Co dodać zamiast jajek do ciast, takich jak np. tort wegański? W Poradach został opisany przepis na „jajka” z mielonego siemienia lnianego.  Jest to bardzo zdrowy i często wykorzystywany w kuchni roślinnej zagęszczacz. Siemię lniane nie zmienia smaku potraw. Innymi zamiennikami odpowiadającymi jednemu jajku mogą być: trzy łyżki masła orzechowego, pół rozgniecionego banana, ¼ szklanki musu z tartego jabłka, 50 ml jogurtu sojowego. Tort wegański z powyższego przepisu korzysta również z musu jabłkowego, który pozwala dodatkowo połączyć wszystkie składniki. 

Wegański krem do tortu

Przygotowanie pysznego kremu do ciasta jest jednym z większych wyzwań dla cukierników – szczególnie, jeśli ciasto jest w upieczone w 100% ze składników pochodzenia roślinnego. Dobry wegański krem do tortu jest lekki, odpowiedni słodki, a jego konsystencja jest jednolita. Wegański tort czekoladowo-orzechowy składa się z roztopionej z napojem migdałowym czekolady ubitej z cukrem i olejem kokosowym. Dzięki dobremu schłodzeniu krem pozostaje puszysty i sztywny. Innym sprawdzonym sposobem jest przygotowanie kremu wegańskiego z mocno schłodzonej śmietanki kokosowej, jak np. w przepisie na wegański tort Czarny Las
 

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne