Tortilla z warzywami i tofu

Ocena:

4.54 (145)

  • 20 min.
  • dla 4 osób
  • łatwy

Tortilla z warzywami i tofu do doskonały przepis na zdrową przekąskę na imprezę, do pracy, a nawet na piknik. Pełna warzyw i witamin, jest bardzo prosta w przygotowaniu. Tofu samo w sobie ma bardzo neutralny smak, dlatego bardzo dobrze komponuje się z niemal wszystkimi produktami. Jednym z najbardziej efektownych sposób na jego przyrządzenie są wrapy z warzywami.

Składniki:

  • tortilla  4 szt.

  • czerwona kapusta  100 g

  • sałata lodowa  4 liście

  • rukola  40 g

  • pomidor  2 szt.

  • ogórek  1 szt.

  • tofu  150 g

  • jogurt naturalny  100 ml

  • sól  5 g

  • pieprz  5 g

  • czosnek  1 ząbek

Tortilla z warzywami i tofu - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Przygotowanie składników: myjemy wszystkie warzywa, a następnie osuszamy je. Sałaty i kapustę kroimy w paski, pomidory w półksiężyce, ogórki w plasterki. Tofu kroimy w kostkę.

    pomidor, ogórek, krojenie
  • Krok 2:

    Przygotowanie sosu: jogurt naturalny mieszamy z solą i pieprzem – do smaku.

    jogurt naturalny
  • Krok 3:

    Zawijanie tortilii z warzywami: sałaty i kapustę rozkładamy na plackach, na nie układamy pozostałe warzywa i na wierzchu tofu, całość polewamy sosem. Następnie zwijamy placki, zaginając jeden bo do wewnątrz.

    tortilla

Porady

  • Tortillę z tofu można podawać również na ciepło. Wystarczy wsadzić ją do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza, na 8–10 minut.
  • W przepisie użyto wędzone tofu, jeśli jednak nie lubimy takiego smaku, z powodzeniem możemy zastąpić je wersją naturalną.
  • Wrapy możemy przygotować z dodatkiem domowej fety zrobionej z tofu.
  • Placki do tortilli z warzywami możemy przygotować samodzielnie, robi się je naprawdę prosto i szybko, a są dużo zdrowsze od tych kupionych w sklepie. Przepis na domową tortillę znajdziecie tutaj.
Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Tortilla z warzywami i tofu – dodatki

Tortilla z warzywami i tofu to apetyczne, dietetyczne, a zarazem bardzo zdrowe danie, które doskonale nada się na obiad i kolację oraz na przekąskę między dużymi posiłkami. Wrapy wegańskie z tofu przede wszystkim bazują na dodatkach warzywnych. Żeby danie było rewelacyjne w smaku, warto pokusić się o jakiś pomysłowy i mocno urozmaicony zestaw warzyw. Przykład przyjemnego dla podniebienia połączenia dodatków to: siekana kapusta pekińska, starta na dużych oczkach marchew, czerwona fasola, gotowany i pokrojony w grube plastry burak, obgotowany brokuł, pomidor.

Inna kompilacja składników świetnie pasująca do tortilli wegetariańskiej z tofu to: rukola, sałata lodowa, grillowana cukinia i bakłażan, szczypior, papryka, kiełki, pomidorki koktajlowe, kukurydza. Żeby nasza tortilla z tofu nabrała ostrości i charakteru, możemy też dodać papryczki chili, suszone pomidory, kapary, zielone oliwki albo marynowane warzywa (np. ogórki, paprykę, patisony, czosnek).

Rośliny strączkowe, czerwona kapusta, sałata, rzepa, a nawet kalafior czy szparagi – do tortilli z tofu pasuje niemal każde warzywo. Możemy także urozmaicać farsz rozmaitymi ziarnami (np. sezamem, słonecznikiem, pestkami dyni, siemieniem lnianym, nasionami chia), komosą ryżową, amarantusem, grzybami oraz orzechami.

Jeśli dopuszczamy możliwość dodania do tortilli z warzywami składników pochodzenia zwierzęcego, warto sięgnąć po takie produkty jak: jajka na twardo, wędzony kurczak, wędzony łosoś, chorizo, tuńczyk, ser pleśniowy, ser feta, parmezan.


Sosy do wrapów z tofu

Tortilla z tofu i warzywami wymaga odpowiedniego nośnika smaku w postaci intensywnego sosu. Jakich składników użyć? Wszystko zależy, czy danie ma być w stu procentach wegańskie, czy nie musi. W wariancie wegańskim jako bazę sosu możemy wykorzystać roztarte awokado albo pastę warzywną (np. z ciecierzycy, fasoli, groszku, buraków, cukinii), do której należy dodać aromatyczne przyprawy.  

Do wrapów wegańskich z tofu możemy też przygotować ostrą salsę pomidorową, dip koperkowy na bazie jogurtu sojowego albo sos a'la holenderski z mleka sojowego, płatków drożdżowych, mąki ryżowej, oleju, musztardy i soku z cytryny. Inne warianty sosów do tortilli z tofu to: sos jogurtowo-czosnkowy, sos jogurtowo-ziołowy, sos chrzanowo-majonezowy, sos miętowy, sos musztardowy oraz sos BBQ.


Tortilla z tofu – fit składniki

Tortilla z warzywami to danie samo w sobie dietetyczne, jednak jeśli chcemy je maksymalnie odchudzić, warto zamiast tortilli z mąki białej, użyć tortilli z mąki razowej. Do farszu możemy dodać takie fit składniki jak: owoce morza, ser mozzarella light, ser feta light, tuńczyk w sosie własnym, chuda drobiowa kiełbasa, chuda szynka, filet z indyka lub kurczaka.

Zamiast tłustych sosów majonezowych i śmietanowych, używajmy delikatnych dipów na bazie chudego jogurtu lub past i musów warzywnych. Zrezygnujmy z dodatków w postaci tłustych mięs i tłustych ryb, a wykorzystujmy jak największe ilości kolorowych warzyw.

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne