Tortilla z szynką

Ocena:

4.42 (199)

  • 20 min.
  • dla 4 osób
  • łatwy

Tortilla z szynką to pomysł na szybką, smaczną i zdrową przekąskę, która świetnie sprawdzi się w roli drugiego śniadania czy nawet lunchu do pracy. Roladki z tortilli z nadzieniem z szynki możemy serwować również na imprezach – stanowią one świetną alternatywę dla kanapek.

Składniki:

  • tortilla  4 szt.

  • szynka  8 plasterków

  • sery  8 plasterków

  • papryka  1 szt.

  • ogórek  1 szt.

  • serek śmietankowy  135 g

  • sałata  4 liście

Tortilla z szynką - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Przepis na tortillę z szynką i serem zaczynamy od przygotowania warzyw – najpierw paprykę i ogórka myjemy, a następnie z papryki pozbywamy się gniazda nasiennego, a z ogórka – skórki. Dalej warzywa kroimy w cienkie słupki. 

    slupki-papryki
  • Krok 2:

    Każdy placek tortilli smarujemy serkiem śmietankowym, a następnie nakładamy na niego kolejno umyty i osuszony liść sałaty, po dwa plasterki szynki i sera, a w dalszej kolejności warzywa. Roladki z tortilli zawijamy w rulon, umieszczamy w folii aluminiowej i wkładamy do lodówki na ok. 30 minut. Po upływie tego czasu wyjmujemy roladki z lodówki i kroimy je na małe kawałki o grubości ok. 2 cm. 

    Tortilla

Porady

  • Częstym problemem przy przygotowaniu tortilli z szynką i z serem jest rozklejanie się zawiniętych roladek, co psuje cały efekt wizualny przekąski. Istnieje na to jednak bardzo prosty sposób – placek tortilli należy obficie posmarować serkiem (np. śmietankowym), nie pomijając przy tym jego części skrajnych. Następnie dodajemy wszystkie składniki, zawijamy i wstawiamy do lodówki na co najmniej 30 minut – dzięki temu nasza roladka z tortilli na zimno będzie miała szansę dobrze się skleić. 
  • Ważnym składnikiem każdej roladki z tortilli jest „smarowidło”, dzięki któremu nasza roladka może się dobrze skleić. W naszym przepisie na tortillę z szynką i z serem rekomendujemy wykorzystać serek śmietankowy, który z powodzeniem możemy zastąpić np. smalczykiem wegańskim, humusem, serkiem topionym czy też twarożkiem. 
  • Tortilla z szynką to świetny pomysł na przystawkę na przyjęcie. Z powodzeniem możemy serwować ją gościom na półmisku w towarzystwie sosu np. czosnkowego, bazyliowego bądź guacamole czy nawet hummusu. 
  • Taki rodzaj przystawki sprawdzi się na imprezy i domówki, ale można przygotować tortillę z szynką na drugie śniadanie i zapakować do lunchboxa
Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Roladki z tortilli – pomysły

Roladki z tortilli są niezwykle prostą, szybką i efektowną przekąską, którą przygotowuje się w zaledwie kilkanaście minut. Co więcej, możemy przyrządzić ją z niemal dowolnych składników. Oto najciekawsze pomysły na imprezowe roladki z tortilli: 

Roladki z tortilli z pastą jajeczną i awokado – to świetna, a zarazem nowoczesna przekąska na Wielkanoc. Przygotowuje się ją niezwykle łatwo – zaczynamy od przyrządzenia pasty jajecznej na bazie jajek (ugotowanych na twardo), majonezu i opcjonalnie jogurtu naturalnego, a następnie pokrojenia w paski dojrzałego awokado. Dalej tortillę smarujemy pastą jajeczną, a na nią nakładamy awokado – całość doprawiamy do smaku solą i pieprzem, zawijamy, i kroimy na małe kawałki. 

Roladki z tortilli z tuńczykiem i jajkiem – ich przygotowanie zaczynamy od przyrządzenia pasy z tuńczyka i jajka: tuńczyka rozgniatamy widelcem (wcześniej odsączamy z wody lub z oleju), dodajemy ugotowane na twardo jajka, a następnie majonez i jogurt naturalny. Całość doprawiamy solą i pieprzem do smaku, a następnie nakładamy na tortillę, zwijamy i kroimy w małe kawałki. Opcjonalnie możemy dodać do niej również pomidory suszone i cebulę dymkę. 

Roladki z tortilli z kurczakiem i warzywami – to świetna, chociaż nieco bardziej czasochłonna opcja, ponieważ wymaga wcześniejszego usmażenia lub upieczenia piersi z kurczaka w ulubionych przyprawach. Po ostudzeniu kurczaka kroimy go w małe kawałki (jeśli zachodzi taka potrzeba) oraz kroimy w paski lub w plastry swoje ulubione warzywa: paprykę, pomidora, ogórka oraz cebulę. Dalej tortillę smarujemy humusem, nakładamy na nią sałatę (opcjonalnie) oraz warzywa, zawijamy i kroimy na małe kawałki. 

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne