Tort szpinakowy z kremem waniliowym

Ocena:

4.44 (156)

  • 60 min.
  • dla 10 osób
  • średni

Zielone ciasto bez barwników? To możliwe! Tort szpinakowy jest nie tylko bardzo smaczny i zdrowy, ale ostatnio też bardzo modny! To pyszne ciasto ze szpinakiem to hit wszystkich imprez. Zaskocz swoich gości i podaj im taki nietypowy zielony tort! Oto prosty przepis na efektowny tort ze szpinakiem. 

Składniki:

  • jajka  3 szt.

  • ekstrakt waniliowy  1 łyżeczka

  • cukier trzcinowy  1.5 szklanki

  • olej kokosowy  0.75 szklanki

  • szpinak  100 g

  • limonka  1 szt.

  • mąka pszenna  2 szklanki

  • proszek do pieczenia  2 łyżeczki

  • sól  1 szczypta

Tort szpinakowy z kremem waniliowym - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1: Biszkopt: Piekarnik nagrzać do temperatury 180°C. Dwie foremki o śr. 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Do wysokiego naczynia wbić jajka, dodać ekstrakt z wanilii, cukier, sok z limonki i szpinak – całość zblendować. Do masy wlać roztopiony olej i całość ponownie zblendować na gładką masę. Na sam koniec przesiać mąkę z proszkiem i solą.; Połączyć ją z masą z żółtkami i wymieszać, aby powstało gładkie ciasto – przelać je do przygotowanych foremek. Piec 30 min lub do momentu, kiedy patyczek włożony w środek jest suchy. Wyjąć i ostudzić. iStock-985595706
  • Krok 2: Krem waniliowy: Dokładnie zmiksować ze sobą 300 g miękkiego masła razem ze 100 g cukru pudru. Pod koniec miksowania dodać łyżeczkę soku z cytryny i miąższ z jednej laski wanilii. iStock-942297256
  • Krok 3: Blaty przełożyć kremem waniliowym i udekorować zieloną kolorową posypką. Ja dodatkowo udekorowałam owocem pitaja. Przepis z książki "Fit słodkości" Kingi Paruzel 7be51181bff202400e275c18848d52776efb5079

Porady

Tort zielony mech

Tort ze szpinakiem, przez swój ciekawy wygląd, znany jest też jako tort leśny mech lub tort szpinakowy leśne runo. To nietypowe ciasto już kilka lat temu stało się hitem wśród domowych wypieków, a jego popularność nie słabnie do dziś. Leśny mech można przygotować w formie dużej blachy ciasta lub właśnie jako elegancki okrągły tort. Taki torcik szpinakowy będzie zdrową alternatywą na przyjęcie dla dzieci. Ciasto szpinakowe z tego przepisu można też wlać do foremek na muffinki i upiec z niego babeczki. 

Zielony tort - jakie nadzienie?

Biszkopt szpinakowy możemy przełożyć różnymi kremami, w zależności od tego, co najbardziej lubimy. Najpopularniejszą wersję tego przepisu jest ciasto ze szpinakiem i serkiem mascarpone, ale zielony tort możemy przełożyć również bitą śmietaną, śmietankowym serkiem kanapkowym lub dowolnymi kremami na bazie masła lub śmietany. Tort ze szpinakiem będzie smakował jeszcze lepiej, gdy dodamy dwie warstwy nadzienia. Biszkopt szpinakowy możemy przełożyć, oprócz kremu, także owocową konfiturą lub musem. Warstwa masła orzechowego lub karmelu też świetnie podkreśli smak tortu. 

Tort szpinakowy - dodatki 

Przepis na tort szpinakowy możemy dowolnie modyfikować ulubionymi dodatkami. Najlepszym wyborem będą świeże owoce. Często spotykamy tort szpinakowy z malinami, ale zielony mech możemy wzbogacić również z porzeczkami, truskawkami, granatem, borówkami czy owocami egzotycznymi. Ciasto szpinakowe z mascarpone i malinami możemy dodatkowo urozmaicić płatkami migdałów lub wiórkami kokosowymi. Zobaczcie wszystkie nasze przepisy na szpinakowe ciasto leśny mech

Zielony mech - wariacje na temat

Ciasto szpinakowe możemy zrobić też w wersji bezglutenowej lub wegańskiej. Z kolei dla tych, którzy dbają o linię, polecamy ciasto zielony mech w wersji fit. 

Desery ze szpinakiem

Szpinak nadaje się nie tylko do biszkoptu, ale i do wielu innych słodkich dań. Jakie jeszcze desery można przygotować ze szpinaku? Koniecznie wypróbujcie inne ciasta ze szpinakiem, a także puszyste pankejki szpinakowe na słodko i wszelkiego rodzaju zielone smoothie i koktajle.

Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Tort szpinakowy - pyszny i zdrowy

Zielony tort to nie tylko smaczna przekąska, ale i skarbnica zdrowia. Szpinak to bardzo bogate źródło witamin C i A oraz minerałów, zwłaszcza żelaza. Jest on zaliczany do tej samej rodziny co takie bomby witaminowe jak boćwina czy burak. Najlepiej jest spożywać świeże liście, ale mrożony szpinak też zachowuje wiele cennych właściwości. Szpinak idealnie sprawdza się jako naturalny barwnik spożywczy, zastępując pełne konserwantów kolorowe lukry i gotowe masy cukrowe.

Zobacz też: tort maślano-rozmarynowy

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne