Lekkie fit tiramisu

Ocena:

4.48 (162)

  • 45 min.
  • dla 6 osób
  • średni

Klasyczne tiramisu to prawdziwa bomba kaloryczna. Rezygnacja z cukru i mąki pszennej, nie musi jednak oznaczać wyrzeczeń. Połączenie lekkich, domowych, nasączonych kawą biszkoptów, delikatnego kremu i gorzkiej czekolady, sprawi, że fit tiramisu będzie smakowało jak we włoskiej kafejce. Przepis na fit tiramisu z mascarpone pochodzi z książki Sióstr Bukowskich, Słodko- zdrowe.

Składniki:

  • jajka  4 szt.

  • ksylitol  105 g

  • mąka ryżowa  45 g

  • soda oczyszczona  2 g

  • kakao  10 g

  • jogurt grecki  80 g

  • mascarpone  100 g

  • mleko  115 ml

  • kawa rozpuszczalna  12 g

  • gorzka czekolada  50 g

Lekkie fit tiramisu - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Produkcję fit tiramisu rozpocznij od przygotowania małych słoiczków lub szklanek, w których powstanie twój deser. Przygotuj poncz. Kawę rozpuść w 15 ml gorącego mleka, dodaj 30 g ksylitolu i dokładnie wymieszaj.

    kawa rozpuszczalna łyżeczka
  • Krok 2:

    Przygotuj fit biszkopty. 2 białka oddziel od żółtek i ubij je na sztywną pianę. Do piany dodaj 30 g ksylitolu, a następnie 2 żółtka. Za pomocą łyżki wmieszaj kakao oraz mąkę ryżową i sodę. Z powstałej masy usmaż (beztłuszczowo na patelni teflonowej) małe biszkopciki. Upewnij się, że średnica biszkopcików jest zbliżona do średnicy naczynia, w którym znajdzie się tiramisu.

    biszkopt
  • Krok 3:

    Przygotuj krem. Pozostałe 2 jajka włóż do zlewu i przelej wrzątkiem. Rozbij je, białka oddziel od żółtek. Żółtka ubij z 30 g ksylitolu na puszysty krem. Następnie dodawaj porcjami mascarpone i jogurt grecki, cały czas ubijając. W oddzielnej misce ubij białka na sztywną pianę, stopniowo dodając pozostałe 30 g ksylitolu. Gdy piana będzie gęsta, połącz ją z kremem z żółtek. Całość dokładnie wymieszaj.

    rozdzielanie żółtka od białek
  • Krok 4:

    Biszkopty zanurz w ponczu, układaj naprzemiennie z kremem we wcześniej przygotowanych pucharkach. Całość posyp startą czekoladą. Przed podaniem umieść deser w lodówce na kilka godzin. Fit tiramisu gotowe. 

    czekolada- tarka

Porady

  • Fit tiramisu możesz przygotować w pucharkach lub w dużym naczyniu. Jeżeli chcesz uzyskać efekt klasycznych biszkoptów lady fingers, podłużne kształty możesz wycisnąć na patelnię za pomocą rękawa cukierniczego. 
  • Fit tiramisu idealnie nadaje się do przemycenia porcji owoców. Latem, do dyspozycji mamy te o niskim indeksie glikemicznym - maliny, truskawki, kwaśne jeżyny. Jesienią idealnie sprawdzi się przepis na jabłkowe tiramisu w pucharkach
Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Fit biszkopty - jak zrobić?

Zasada przygotowania fit biszkoptów nie różni się od tych z dodatkiem cukru. Pamiętaj, że aby biszkopty były puszyste i delikatne, ważne jest dokładne ubicie piany z białek oraz delikatne połączenie jej z żółtkami i mąką. Jeżeli nie posiadasz nieprzywierającej patelni, fit biszkopty możesz upiec przez 8-10 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C. Warto wiedzieć, że świeżo przygotowane, domowe biszkopty chłoną płyn znacznie szybciej niż ich odpowiednik ze sklepu. Jeżeli nie chcesz, żeby gotowy deser płynął od nadmiaru ponczu, namocz ciasteczka zaledwie przez sekundę, tylko z jednej strony. 

Fit tiramisu - jak zrobić?

Fit tiramisu z mascarpone to nie jedyny pomysł na lekkie tiramisu. Dla klasycznego smaku ważne jest zachowanie struktury, czyli połączenia nasączonych biszkoptów, kremu i gorzkiej czekolady lub kakao. Fit tiramisu można przygotować jednak również na bazie twarogu lub delikatniejszej ricotty. Aby nadać masie kremowości, możemy połączyć wyżej wymienione składniki z serkiem homogenizowanym lub wysokobiałkowym Skyrem. Jeżeli chcesz otrzymać wersję fit tiramisu bez mleka, biszkopty możesz przełożyć również śmietaną kokosową. W tym celu, z uprzednio schłodzonej puszki mleka kokosowego oddziel stałą część masy i zmiksuj do konsystencji bitej śmietany.

Słodko- zdrowe. Fit słodycze i desery 

Fit desery zyskują na popularności. W sklepach coraz częściej dostępne są zamienniki cukru i nabiału czy wybór naturalnie bezglutenowych mąk. Warto jednak pamiętać, że fit desery nie muszą odbiegać smakiem od swoich klasycznych odpowiedników. Wręcz przeciwnie. W książce Słodko- zdrowe, znajdziesz ponad 80 słodkich, sprawdzonych przepisów na każdą okazję. 
 

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne