Wegetariański tatar z pomidorów

Ocena:

4.45 (154)

Wegetariański tatar z pomidorów to roślinna wersja popularnego dania. Prosta potrawa świetnie sprawdzi się jako przystawka lub lekka sałatka.

Składniki:

  • 6 pomidorów (najlepiej odmiany Roma)
    8 listków mięty
    1 wiosenna cebula
    1/2 ząbka czosnku
    ok. 2 cm kawałek imbiru
    2 łyżki posiekanego szczypiorku
    1/2 pęczka rzodkiewek
    2 łyżki sosu sojowego
    1 łyżka octu ryżowego
    1 łyżeczka oleju sezamowego
    sok z 1/2 cytryny organicznej
    1 łyżeczka skórki otartej z cytryny organicznej
    10 listków shiso lub bazylii
    sól morska

Wegetariański tatar z pomidorów - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Wegetariański tatar to warzywna wersja popularnego dania. Sałatka świetnie sprawdzi się w roli lekkiej przystawki lub na śniadanie jako dodatek do świeżego pieczywa. Podobnie jak carpaccio, popularna jest również wersja tatara z buraka.

    Wegetariańska wersja tatara jest pełna witamin, orzeźwiająca i lekka. Dobrze smakuje szczególnie latem, gdy dostępnych jest mnóstwo sezonowych warzyw. Można je dowolnie modyfikować – dodawać ulubionych ziół i przypraw, a także wykorzystywać odmiany pomidorów, które smakują nam najbardziej. Takiego tatara najlepiej podawać tuż po przygotowaniu. Na świeżo, z jędrnymi pomidorami prosto z ogrodu, smakuje wyśmienicie.

    Wykonanie

    Pomidory myjemy i kroimy w kostkę (ok. 5 mm). Listki mięty kroimy w cienkie paseczki, cebulę w krążki, a czosnek w drobną kostkę. Imbir obieramy i drobno siekamy, a rzodkiewki kroimy w cienkie plasterki (trochę młodych liści zostawiamy do dekoracji).

    W misce mieszamy sos sojowy z octem, olejem sezamowym, czosnkiem, imbirem, sokiem i skórką z cytryny oraz szczypiorkiem. Następnie do gotowego sosu dodajemy pomidory, shiso, miętę, cebulkę i rzodkiewki. Mieszamy i doprawiamy solą. Listki rzodkiewki kroimy w cienkie paseczki i posypujemy nimi nałożony na talerze tatar.

Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne