4.45 (154)
Wegetariański tatar z pomidorów to roślinna wersja popularnego dania. Prosta potrawa świetnie sprawdzi się jako przystawka lub lekka sałatka.
6 pomidorów (najlepiej odmiany Roma)
8 listków mięty
1 wiosenna cebula
1/2 ząbka czosnku
ok. 2 cm kawałek imbiru
2 łyżki posiekanego szczypiorku
1/2 pęczka rzodkiewek
2 łyżki sosu sojowego
1 łyżka octu ryżowego
1 łyżeczka oleju sezamowego
sok z 1/2 cytryny organicznej
1 łyżeczka skórki otartej z cytryny organicznej
10 listków shiso lub bazylii
sól morska
Wegetariańska wersja tatara jest pełna witamin, orzeźwiająca i lekka. Dobrze smakuje szczególnie latem, gdy dostępnych jest mnóstwo sezonowych warzyw. Można je dowolnie modyfikować – dodawać ulubionych ziół i przypraw, a także wykorzystywać odmiany pomidorów, które smakują nam najbardziej. Takiego tatara najlepiej podawać tuż po przygotowaniu. Na świeżo, z jędrnymi pomidorami prosto z ogrodu, smakuje wyśmienicie.
Wykonanie
Pomidory myjemy i kroimy w kostkę (ok. 5 mm). Listki mięty kroimy w cienkie paseczki, cebulę w krążki, a czosnek w drobną kostkę. Imbir obieramy i drobno siekamy, a rzodkiewki kroimy w cienkie plasterki (trochę młodych liści zostawiamy do dekoracji).
W misce mieszamy sos sojowy z octem, olejem sezamowym, czosnkiem, imbirem, sokiem i skórką z cytryny oraz szczypiorkiem. Następnie do gotowego sosu dodajemy pomidory, shiso, miętę, cebulkę i rzodkiewki. Mieszamy i doprawiamy solą. Listki rzodkiewki kroimy w cienkie paseczki i posypujemy nimi nałożony na talerze tatar.