Tarta z ziołami

Ocena:

4.52 (176)

  • 40 min.
  • dla 4 osób
Przygotowanie: 40 minut
Pieczenie: 40 minut
Porcja: 520 kcal

Składniki:

  • 20 dag mąki
  • 1/2 kostki masła
  • żółtko
  • 40 dag mielonej cielęciny
  • jajko
  • po łyżce posiekanych listków bazylii, tymianku, natki pietruszki i szałwii
  • łyżeczka Kurkumy
  • łyżka bułki tartej
  • kilka listków szałwii do dekoracji
  • sól, pieprz

Tarta z ziołami - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Z mąki, 1/2 łyżeczki soli, żółtka i masła zagnieść ciasto. Odłożyć na 1/2 godziny do lodówki.
  • Cielęcinę wymieszać z jajkiem, tymiankiem, bazylią, szałwią i natką pietruszki, doprawić solą i pieprzem, dobrze wymieszać.
  • Formę żaroodporną wyłożyć ciastem, wyrównać brzegi, ponakłuwać widelcem. Na ciasto wyłożyć masę mięsną.
  • Bułkę tartą wymieszać z kurkumą, posypać tartę i ułożyć listki szałwii. Piec 40 min w temp. 200°C. Podawać na ciepło lub na zimno.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne