Fot. Artur Rogalski, Stylizacja: Anna Borowska
4.48 (199)
Chrupiąca pizza z łososiem w prostym przepisie - wszystko za sprawą ciabattowego ciasta, które pysznie wyrasta. Do łososia dodajemy też cytrynę dla smaku i sporo zielonych warzyw. Oto wiosenna pizza!
woda 200 ml
drożdże 8 g
mąka 250 g
mleko 15 ml
oliwa z oliwek 45 ml
sól 5 g
śmietana 36% 125 g
tarty chrzan 10 g
szalotka 1 szt.
parmezan 15 g
pieprz 5 g
dymka 3 szt.
łosoś wędzony 100 g
rukola 30 g
szpinak 30 g
cytryna 0.5 szt.
Na zaczyn: świeże drożdże (4 g) rozpuszczamy dokładnie w 1 i 1/2 łyżki letniej wody (drożdże suche wystarczy wymieszać z mąką). Mąkę (88 g) przesiewamy do naczynia dodajemy rozpuszczone drożdże resztę letniej wody (80 ml) i mieszamy by otrzymać jednolite ciasto. Naczynie z zaczynem przykrywamy lnianą ściereczką i odstawiamy na 12 godz. w spokojne ciepłe miejsce (najlepiej na całą noc).
Na ciasto: drożdże (4 g) mieszamy z letnim mlekiem (drożdże suche wystarczy wymieszać z mąką). Dodajemy do naszego zaczynu razem z wodą (100 ml) i oliwą (15 ml) mieszamy. Stopniowo dodajemy mąkę (150 g) i sól miksujemy cały czas. Ciasto będzie bardzo luźne, ale takie ma być niemożliwością byłoby zagniatać je ręcznie. Miksujemy ok. 5 min aż będzie sprężyste i zacznie odchodzić od ścianek naczynia. Przykrywamy i pozostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na ok. 2 godz.
Na wierzch: piekarnik rozgrzewamy do temp. 200°C. Śmietanę mieszamy z chrzanem gotowanym, szalotką, parmezanem i czarnym pieprzem. Dymki układamy na blaszce do pieczenia skrapiamy oliwą i posypujemy solą oraz pieprzem; pieczemy przez 5 min. Zdejmujemy z blaszki zwiększamy temp. do 240°C. Gdy ciasto powiększy swoją objętość dzielimy je na 2 części i dłońmi oprószonymi mąką, unikając ugniatania raczej rozciągamy – formując 2 płaskie placki. Układamy na blasze wyłożonej natłuszczonym pergaminem.
Na plackach rozprowadzamy krem chrzanowo-serowy. Na wierzchu układamy łososia razem z częściowo paloną cebulką. Doprawiamy czarnym pieprzem pieczemy przez 10–15 min. Rukolę mieszamy ze szpinakiem niewielką ilością oleju i soku z cytryny i rozrzucamy na upieczonej pizzy wraz z większą ilością wiórków parmezanu, jeśli mamy ochotę.
Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 5/2018
Porady
Zobacz też: rillette z wędzonego i pieczonego łososia