Pizza z łososiem na ciabattowym spodzie

Ocena:

4.48 (199)

  • 30 min.
  • dla 2 osób
  • łatwy

Chrupiąca pizza z łososiem w prostym przepisie - wszystko za sprawą ciabattowego ciasta, które pysznie wyrasta. Do łososia dodajemy też cytrynę dla smaku i sporo zielonych warzyw. Oto wiosenna pizza!

Składniki:

  • woda  200 ml

  • drożdże  8 g

  • mąka  250 g

  • mleko  15 ml

  • oliwa z oliwek  45 ml

  • sól  5 g

  • śmietana 36%  125 g

  • tarty chrzan  10 g

  • szalotka  1 szt.

  • parmezan  15 g

  • pieprz  5 g

  • dymka  3 szt.

  • łosoś wędzony  100 g

  • rukola  30 g

  • szpinak  30 g

  • cytryna  0.5 szt.

Pizza z łososiem na ciabattowym spodzie - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Na zaczyn: świeże drożdże (4 g) rozpuszczamy dokładnie w 1 i 1/2 łyżki letniej wody (drożdże suche wystarczy wymieszać z mąką). Mąkę (88 g) przesiewamy do naczynia dodajemy rozpuszczone drożdże resztę letniej wody (80 ml) i mieszamy by otrzymać jednolite ciasto. Naczynie z zaczynem przykrywamy lnianą ściereczką i odstawiamy na 12 godz. w spokojne ciepłe miejsce (najlepiej na całą noc).

  • Krok 2:

    Na ciasto: drożdże (4 g) mieszamy z letnim mlekiem (drożdże suche wystarczy wymieszać z mąką). Dodajemy do naszego zaczynu razem z wodą (100 ml) i oliwą (15 ml) mieszamy. Stopniowo dodajemy mąkę (150 g) i sól miksujemy cały czas. Ciasto będzie bardzo luźne, ale takie ma być niemożliwością byłoby zagniatać je ręcznie. Miksujemy ok. 5 min aż będzie sprężyste i zacznie odchodzić od ścianek naczynia. Przykrywamy i pozostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na ok. 2 godz.

  • Krok 3:

    Na wierzch: piekarnik rozgrzewamy do temp. 200°C. Śmietanę mieszamy z chrzanem gotowanym, szalotką, parmezanem i czarnym pieprzem. Dymki układamy na blaszce do pieczenia skrapiamy oliwą i posypujemy solą oraz pieprzem; pieczemy przez 5 min. Zdejmujemy z blaszki zwiększamy temp. do 240°C. Gdy ciasto powiększy swoją objętość dzielimy je na 2 części i dłońmi oprószonymi mąką, unikając ugniatania raczej rozciągamy – formując 2 płaskie placki. Układamy na blasze wyłożonej natłuszczonym pergaminem.

  • Krok 4:

    Na plackach rozprowadzamy krem chrzanowo-serowy. Na wierzchu układamy łososia razem z częściowo paloną cebulką. Doprawiamy czarnym pieprzem pieczemy przez 10–15 min. Rukolę mieszamy ze szpinakiem niewielką ilością oleju i soku z cytryny i rozrzucamy na upieczonej pizzy wraz z większą ilością wiórków parmezanu, jeśli mamy ochotę.

    Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 5/2018

Porady

Zobacz też: rillette z wędzonego i pieczonego łososia

Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne