Tarta tatin (z malinami i jeżynami)

Ocena:

4.51 (152)

  • 1 godz. 20 min.
  • dla 8 osób
  • łatwy

Tarta tatin z malinami i jeżynami to idealny deser na lato. To ciasto pochodzi z kuchni francuskiej, ale dzięki wybornemu smakowi i ciekawej formie zdobyło już popularność na całym świecie. Tarta odwrócona do góry nogami od razu przyciąga uwagę i zachwyca każdego już od pierwszego kęsa. Jak zrobić tartę tatin? Zobaczcie nasz prosty przepis, który uda się każdemu!

Składniki:

  • masło  200 g

  • jajka  3 szt.

  • maślanka  250 ml

  • mąka  300 g

  • cukier  170 g

  • soda oczyszczona  0.5 łyżeczki

  • proszek do pieczenia  1.5 łyżeczki

  • maliny  350 g

  • jeżyny  350 g

  • skórka z cytryny  2 łyżeczki

  • migdały  60 g

  • miód  4 łyżki stołowe

  • esencja waniliowa  1 łyżeczka

Tarta tatin (z malinami i jeżynami) - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Tarta tatin: Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180°C. Dwie małe tortownice o dość wysokich bokach natłuszczamy i wylepiamy pergaminem. Na dnie jednej ciasno układamy jeżyny, a w drugiej maliny. Odstawiamy.  Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, sodą i migdałami. Odstawiamy. Masło miksujemy z cukrem, skórką z cytryny i pastą waniliową przez 8–10 min, aż masa stanie się jasna i kremowa. Kolejno dodajemy jajka, jedno po drugim, dalej miksując. Obniżając obroty miksera, dodajemy suche składniki w trzech rzutach, dolewając po trochu maślanki. Po każdym dodaniu ubijamy, aż się wszystko połączy. 

    Maliny w syropie - przepis
  • Krok 2:

    Pieczenie: Ciasto dzielimy na pół. Wylewamy na owoce do obu tortownic. Wygładzamy i pieczemy przez 45–60 min, aż wbity patyczek wyjdzie czysty. Po upieczeniu tarta tatin powinna pozostać w formach do ostudzenia w temperaturze pokojowej przez 2 godz. Po tym czasie odwracamy ciasta na talerze i zdejmujemy formy. Owocowe wierzchy skrapiamy miodem.

    tarta-tatin

Porady

  • Ciasto na tartę tatin powinno się wyrabiać możliwie najkrócej, gdyż kontakt z ciepłem dłoni sprawi, że będzie ono mniej kruche. Najlepiej więc wstępnie posiekać składniki nożem, a na koniec tylko przez chwilę zagnieść. Gotowe ciasto kruche należy chłodzić przez co najmniej 1 godzinę.
  • Tarta tatin może być też upieczona na tej samej patelni, na której karmelizowaliśmy jabłka. Musi być to jednak patelnia z żeliwną rączką lub z opcją odpięcia uchwytu.
  • Francuska tarta tatin może być również przygotowana w formie małych tartaletek na jedną porcję. Przyrządzamy ją wtedy z tego samego przepisu, dzieląc owoce i ciasto na kilka małych kokilek lub foremek.
  • Aby wyjąć tartę tatin najlepiej przykryć formę płaskim talerzem lub paterą, a następnie szybkim i zdecydowanym ruchem odwrócić formę do góry nogami wprost na talerz. Ciasto powinno łatwo odejść od brzegów i zachować swój kształt.

Zobacz też przepis na klasyczną tartę tatin.

Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Tarta tatin - przepis oryginalny i wersja na szybko

Oryginalna francuska tarta tatin powstała w 1898 roku w wyniku zwykłej pomyłki. Pani Tatin, gospodyni hotelu i restauracji, przygotowując jak zwykle szarlotkę, przez przypadek pomyliła kolejność i wyłożyła formę jabłkami, które przykryła ciastem. Efekt okazał się tak dobry, że od tej pory powtarzano ten przepis i szybko stał się on ulubieńcem Francuzów. Od tej pory nieprzerwanie do dziś wypiek ten cieszy się ogromną popularnością i jest jednym z najpopularniejszych słodkich symboli kuchni francuskiej

Jak zrobić tartę tatin? Choć to ciasto wygląda niezwykle elegancko, to proces przygotowania jest banalnie prosty. Tradycyjny przepis na tartę tatin składa się z klasycznego ciasta kruchego oraz jabłek smażonych w karmelu. Najpierw przygotowujemy ciasto kruche mieszając żółtka oraz mąkę, masło i cukier w proporcji 3:2:1, czyli na 300 mąki dodajemy 200 g masła i 100 g cukru. Zagniecione ciasto wkładamy na co najmniej godzinę do lodówki, a w tym czasie karmelizujemy jabłka w cukrze z masłem. Jabłka wraz z karmelowym sosem przelewamy do foremki i przykrywamy rozwałkowanym ciastem. Całość zapiekamy w 190 stopniach przez około 20-25 minut.

W szybszej wersji, tartę tatin można przyrządzić na gotowym cieście francuskim. Wystarczy wtedy skarmelizować jabłka i przykryć je płatem mrożonego ciasta ze sklepu. Taka tarta tatin z ciastem francuskim jest równie pyszna, a jej wykonanie zajmuje dosłownie chwilę, więc będzie to świetny wybór kiedy odwiedzają nas niespodziewani goście. 

Dodatki do tarty tatin

Tarta tatin z malinami i jeżynami to tylko jedna z wielu możliwości. Ten sam przepis warto przygotowywać również z innymi owocami. Najpopularniejsza jest klasyczna tarta tatin z jabłkami oraz tarta tatin z gruszkami, ale pysznie smakuje również tarta tatin z rabarbarem, śliwkami czy z morelami.

Oprócz eksperymentowania z owocami, można również podmieniać dodatki. Tarta tatin doskonale smakuje z przeróżnymi orzechami, zarówno włoskimi, laskowymi, jak i migdałami, pistacjami czy kokosem. Oprócz tego, warto dodawać do niej przyprawy, które jeszcze bardziej podkręcą jej rozkoszny aromat. Najlepiej sprawdzi się tu wanilia (zarówno ziarenka prosto z laski, jak i pasta, esencja czy aromat waniliowy), cynamon, imbir, kardamon czy gałka muszkatołowa. 

Tarta tatin z malinami i jeżynami - z czym ją podawać?

Tarta tatin najlepiej smakuje podana na ciepło, jednak równie pyszna będzie po ostygnięciu lub nawet na kolejny dzień. Najczęściej podaje się ją w towarzystwie gałki lodów waniliowych czy śmietankowych. Można też zaserwować ją z kleksem bitej śmietany lub creme fraiche. Mniej tradycyjnym, ale równie pysznym pomysłem będzie polewa kakaowa lub po prostu czekolada roztopiona w kąpieli wodnej.

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne