www.bbcgoodfood.com
5 (2)
Mississippi mud pie z tahini to ciekawa wariacja na temat mocno czekoladowego deseru pochodzącego z południa Stanów Zjednoczonych. Spód tworzą kruche, kakaowe ciasteczka, a wnętrze do złudzenia przypomina kremowe, wilgotne brownie, ale zaskakuje smakiem tahini. Przykrywa je czekoladowa masa budyniowa. Wierzch zdobią bita śmietana i pokruszone sezamki. Sprawdźcie, jak zrobić Mississippi mud pie na specjalną okazję.
herbatniki 300 g
masło 225 g
gorzka czekolada 200 g
brązowy cukier 175 g
jajka 2 szt.
tahini 115 g
mąka pszenna 75 g
kakao 10 g
masa budyniowa 250 g
śmietana kremówka 350 ml
cukier puder 10 g
Roztapiamy 100 g masła w rondelku. Rozdrabniamy ciasteczka w robocie kuchennym lub wkładamy je do miski i rozgniatamy końcówką wałka. W tym przepisie najlepiej sprawdzą się popularne w Wielkiej Brytanii słodycze o nazwie bourbon biscuits – to dwa kakaowe herbatniki przełożone maślaną masą czekoladową. W zamian możemy wykorzystać dowolne kruche ciastka z kremem typu markizy. Łączymy okruchy z roztopionym masłem. Przekładamy je do głębokiej karbowanej formy do tarty o średnicy 26 cm. Dociskamy masę ciasteczkową łyżką, tak żeby pokryła spód i boki blaszki. Chłodzimy w lodówce.
Rozgrzewamy piekarnik do 180°C (tryb góra-dół) lub 160°C (z termoobiegiem). Wkładamy 125 g gorzkiej czekolady i 125 g masła do miseczki. Roztapiamy składniki w kuchence mikrofalowej, w 30-sekundowych seriach, regularnie mieszając, aż masa będzie gładka. Możemy też przyrządzić ją na parze (umieszczając żaroodporną miskę nad garnkiem z gotującą się wodą). W oddzielnym naczyniu ubijamy brązowy cukier z jajkami przez około 4–5 minut, aż powstanie kremowa, puszysta masa.
Wlewamy do masy jajecznej roztopioną czekoladę z masłem oraz 100 g tahini. Do mokrych składników przesiewamy mąkę pszenną i kakao. Następnie delikatnie wszystko mieszamy za pomocą szpatułki. Wlewamy ciasto brownie do formy na tartę ze schłodzonym spodem z herbatników. Wstawiamy na środkową półkę piekarnika. Pieczemy przez około 20 minut, aż masa czekoladowa się zetnie. Schładzamy tartę w temperaturze pokojowej przez minimum 2 godziny.
Kiedy ciasto się studzi, przygotowujemy kolejną warstwę deseru. Umieszczamy w rondelku masę budyniową (w sklepach z angielskimi produktami spożywczymi można kupić ją gotową, ale jeśli chcemy ją zrobić samodzielnie, wykorzystajmy przepis na krem angielski). Dodajemy 75 g połamanej na kawałki czekolady. Podgrzewamy składniki na średnim ogniu, aż połączą się w jednolity krem. Studzimy.
Rozsmarowujemy masę budyniową z czekoladą na wystudzonej tarcie z brownie. Schładzamy deser przez minimum 30 minut, aż krem angielski całkowicie stężeje. Ciasto w tej formie możemy przechowywać do przyjścia gości, a w ostatniej chwili wykonać ostatni krok, czyli dekorację z bitej śmietany.
Ubijamy śmietanę kremówkę na sztywno z łyżką pasty tahini i cukrem pudrem. Jeśli chcemy mieć pewność, że utrzyma konsystencję, możemy dodać do niej niewielką ilość żelatyny rozpuszczonej wcześniej w ciepłej wodzie. Układamy krem na wierzchu ciasta. Dekorujemy deser połamanymi sezamkami – wbijamy ciasteczka w bitą śmietanę, tak żeby efektownie wystawały. Mississippi mud pie z tahini należy przechowywać w lodówce, nie dłużej niż przez 3 dni.
Źródło: serwis partnerski BBCgoodfood, https://www.bbcgoodfood.com/recipes/tahini-mississippi-mud-pie