Cassie Best

Mississippi mud pie z tahini

Ocena:

5 (2)

  • 50 min.
  • więcej niż 10 osób
  • łatwy

Mississippi mud pie z tahini to ciekawa wariacja na temat mocno czekoladowego deseru pochodzącego z południa Stanów Zjednoczonych. Spód tworzą kruche, kakaowe ciasteczka, a wnętrze do złudzenia przypomina kremowe, wilgotne brownie, ale zaskakuje smakiem tahini. Przykrywa je czekoladowa masa budyniowa. Wierzch zdobią bita śmietana i pokruszone sezamki. Sprawdźcie, jak zrobić Mississippi mud pie na specjalną okazję.    

Składniki:

  • herbatniki  300 g

  • masło  225 g

  • gorzka czekolada  200 g

  • brązowy cukier  175 g

  • jajka  2 szt.

  • tahini  115 g

  • mąka pszenna  75 g

  • kakao  10 g

  • masa budyniowa  250 g

  • śmietana kremówka  350 ml

  • cukier puder  10 g

Mississippi mud pie z tahini - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Roztapiamy 100 g masła w rondelku. Rozdrabniamy ciasteczka w robocie kuchennym lub wkładamy je do miski i rozgniatamy końcówką wałka. W tym przepisie najlepiej sprawdzą się popularne w Wielkiej Brytanii słodycze o nazwie bourbon biscuits – to dwa kakaowe herbatniki przełożone maślaną masą czekoladową. W zamian możemy wykorzystać dowolne kruche ciastka z kremem typu markizy. Łączymy okruchy z roztopionym masłem. Przekładamy je do głębokiej karbowanej formy do tarty o średnicy 26 cm. Dociskamy masę ciasteczkową łyżką, tak żeby pokryła spód i boki blaszki. Chłodzimy w lodówce.

  • Krok 2:

    Rozgrzewamy piekarnik do 180°C (tryb góra-dół) lub 160°C (z termoobiegiem). Wkładamy 125 g gorzkiej czekolady i 125 g masła do miseczki. Roztapiamy składniki w kuchence mikrofalowej, w 30-sekundowych seriach, regularnie mieszając, aż masa będzie gładka. Możemy też przyrządzić ją na parze (umieszczając żaroodporną miskę nad garnkiem z gotującą się wodą). W oddzielnym naczyniu ubijamy brązowy cukier z jajkami przez około 4–5 minut, aż powstanie kremowa, puszysta masa.

  • Krok 3:

    Wlewamy do masy jajecznej roztopioną czekoladę z masłem oraz 100 g tahini. Do mokrych składników przesiewamy mąkę pszenną i kakao. Następnie delikatnie wszystko mieszamy za pomocą szpatułki. Wlewamy ciasto brownie do formy na tartę ze schłodzonym spodem z herbatników. Wstawiamy na środkową półkę piekarnika. Pieczemy przez około 20 minut, aż masa czekoladowa się zetnie. Schładzamy tartę w temperaturze pokojowej przez minimum 2 godziny.

  • Krok 4:

    Kiedy ciasto się studzi, przygotowujemy kolejną warstwę deseru. Umieszczamy w rondelku masę budyniową (w sklepach z angielskimi produktami spożywczymi można kupić ją gotową, ale jeśli chcemy ją zrobić samodzielnie, wykorzystajmy przepis na krem angielski). Dodajemy 75 g połamanej na kawałki czekolady. Podgrzewamy składniki na średnim ogniu, aż połączą się w jednolity krem. Studzimy.

  • Krok 5:

    Rozsmarowujemy masę budyniową z czekoladą na wystudzonej tarcie z brownie. Schładzamy deser przez minimum 30 minut, aż krem angielski całkowicie stężeje. Ciasto w tej formie możemy przechowywać do przyjścia gości, a w ostatniej chwili wykonać ostatni krok, czyli dekorację z bitej śmietany.

  • Krok 6:

    Ubijamy śmietanę kremówkę na sztywno z łyżką pasty tahini i cukrem pudrem. Jeśli chcemy mieć pewność, że utrzyma konsystencję, możemy dodać do niej niewielką ilość żelatyny rozpuszczonej wcześniej w ciepłej wodzie. Układamy krem na wierzchu ciasta. Dekorujemy deser połamanymi sezamkami – wbijamy ciasteczka w bitą śmietanę, tak żeby efektownie wystawały. Mississippi mud pie z tahini należy przechowywać w lodówce, nie dłużej niż przez 3 dni.

    Źródło: serwis partnerski BBCgoodfood, https://www.bbcgoodfood.com/recipes/tahini-mississippi-mud-pie

Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne