Fot. Artur Rogalski, stylizacja: Anna Borowska
4.48 (151)
Tagliatelle à la carbonara to smaczna propozycja na sycący obiad. Zamiast spaghetti użyto tagliatelle, który nadaje daniu objętości. Przygotuj ze znajomymi tagliatelle à la carbonara.
boczek 400 g
makaron 400 g
szalotka 4 szt.
białe wino 100 ml
estragon 10 liści
pieprz 3 g
sól 5 g
żółtko 2 szt.
parmezan 100 g
Przygotowanie: obrane szalotki siekamy. Boczek kroimy w kostkę, podsmażamy na patelni, dodajemy szalotki i 5 listków estragonu. Gdy szalotki się zeszklą, polewamy je białym winem i redukujemy do 2/3 objętości. Odstawiamy.
Makaron: gotujemy w dużej ilości posolonej wody. Odcedzamy i przechowujemy w ciepłym miejscu z jedną łyżką wody z gotowania.
Tagliatelle carbonara: w salaterce żółtka ubijamy z tartym parmezanem. Dodajemy szalotki i boczek, mieszamy. Dodajemy makaron i dokładnie mieszamy, aby pokrył się sosem. Podajemy od razu, posypane listkami estragonu i płatkami parmezanu.
Porady
Zobacz także: linguine z łososiem i kremem z limonki