Tagliatelle à la carbonara

Ocena:

4.48 (151)

  • 30 min.
  • dla 4 osób
  • łatwy

Tagliatelle à la carbonara to smaczna propozycja na sycący obiad. Zamiast spaghetti użyto tagliatelle, który nadaje daniu objętości. Przygotuj ze znajomymi tagliatelle à la carbonara.

Składniki:

  • boczek  400 g

  • makaron  400 g

  • szalotka  4 szt.

  • białe wino  100 ml

  • estragon  10 liści

  • pieprz  3 g

  • sól  5 g

  • żółtko  2 szt.

  • parmezan  100 g

Tagliatelle à la carbonara - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Przygotowanie: obrane szalotki siekamy. Boczek kroimy w kostkę, podsmażamy na patelni, dodajemy szalotki i 5 listków estragonu. Gdy szalotki się zeszklą, polewamy je białym winem i redukujemy do 2/3 objętości. Odstawiamy.

  • Krok 2:

    Makaron: gotujemy w dużej ilości posolonej wody. Odcedzamy i przechowujemy w ciepłym miejscu z jedną łyżką wody z gotowania.

  • Krok 3:

    Tagliatelle carbonara: w salaterce żółtka ubijamy z tartym parmezanem. Dodajemy szalotki i boczek, mieszamy. Dodajemy makaron i dokładnie mieszamy, aby pokrył się sosem. Podajemy od razu, posypane listkami estragonu i płatkami parmezanu.

Porady

Zobacz także: linguine z łososiem i kremem z limonki


 


 

Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne