Kremowa zupa z papryką

Ocena:

4.53 (171)

  • 45 min.
  • dla 8 osób
Przygotowanie: 45 minut
Gotowanie: ok. 20 minut
Porcja: 70 kcal

Składniki:

  • 3 duże strąki czerwonej papryki
  • strąk pomarańczowej papryki
  • 1/2 kg pomidorów
  • 5 szalotek
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 łyżki oliwy
  • 1 i 1/2 l bulionu warzywnego
  • 2 łyżeczki cukru
  • sok z 1/2 cytryny
  • 8 pomidorków koktajlowych
  • sos tabasco
  • kilka małych cukrowych papryczek
  • kilka listków bazylii
  • sól, pieprz, cukier

Kremowa zupa z papryką - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Paprykę umyć. Piec w całości 20 minut w temperaturze 180°C, aż skórka sczernieje. Gorące strąki włożyć do plastikowej torebki, zamknąć i pozostawić do ostudzenia. Obrać ze skórki, usunąć szypułki, nasiona i białe włókna. Odłożyć po kawałku papryki do dekoracji. Resztę pokroić w kostkę.
  • Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić w kostkę. Szalotki i czosnek obrać i posiekać. W rondlu rozgrzać oliwę, włożyć czosnek i szalotki, smażyć 2 minuty. Dodać paprykę i pomidory, wlać bulion i wsypać cukier. Wymieszać i doprowadzić do wrzenia. Gotować na wolnym ogniu przez 15-20 minut.
  • Zupę zestawić z ognia, a gdy lekko ostygnie, zmiksować na purée. Powinna być gładka, ale niezbyt gęsta.
  • Dodać sok z cytryny i dokładnie wymieszać. Lekko podgrzać, doprawić cukrem, solą, pieprzem i odrobiną tabasco.
  • Na patyczki do szaszłyków nabić po jednym pomidorku, kilka kawałków pieczonej papryki, papryczkę cukrową oraz listki bazylii. Zupę nalać do miseczek, każdą porcję przybrać szaszłyczkiem. Podawać na ciepło lub na zimno.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne