Smak rolad kojarzy się z niedzielnymi obiadami u mamy, sekretem tego dania jest mięciutkie i aromatyczne mięso wołowe.
Składniki:
3 duże plastry wołowiny (udziec)
FARSZ
12 plasterków szynki (dobrej jakości)
50 gr. boczku wędzonego (pokroić w kostkę)
1 srednia cebula (pokroić w kosteczkę)
2 ogórki kiszone (pokroić w kostkę)
przyprawy: sól / pieprz
MARYNATA
3 ząbki czosnku (przecisnąć przez praskę)
6 łyżek oleju rzepakowego
4 łyżki słodkiego sosu sojowego
1,5 łyżki octu balsamicznego
1,5 łyżki miodu akacjowego
2 łyżeczki ziół prowansalskich
1 mały pęczek natki pietruszki (posiekać)
przyprawy: czarna pieprz
DODATKI
0,5 l bulionu
Roladki wołowe zapiekane w piekarniku - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
► MARYNATA : do miseczki wlać olej rzepakowy, sos sojowy, miód akacjowy oraz ocet balsamiczny i dokładnie mieszać do momentu dobrego połączenia się składników. Następnie dodać czosnek, zioła prowansalskie, pieprz, natkę pietruszki i wszystko dokładnie wymieszać.
► Mięso oprószyć solą i pieprzem, ułożyć na nim plastereki szynki, a na nią boczek, cebulę i ogórek. Całość zawinąć w roladę i obwiązać sznurkiem. Następnie rolady natrzeć marynatą i wstawić do lodówki - najlepiej na całą noc (mięso skruszeje i nabierze wyrazistości).
► Nazajutrz rolady obsmażyć z każdej strony, tak aby mięso się ścięło. Następnie ułożyć je w naczyniu żaroodpornym, zalać bulionem wymieszanym z pozostałą marynatą i włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 90 minut w temperaturze 180C / Termoobieg / . Z pozostałego po pieczeniu bulionu można przygotować sos, zagęszczając go lekko mąką.