Bułeczki drożdżowe z masłem czosnkowym

Ocena:

4.53 (176)

  • 60 min.

Sposób na pyszną kolację. Mała ilość czosnku działa pobudzająco i rozgrzewająco

Składniki:

  • Zaczyn:
  • - 3 dkg drożdży,
  • - 1 łyżka cukru,
  • - 1 łyżka mąki,
  • - szczypta soli.
  • Ciasto:
  • -3 szklanki mąki
  • -1 jajko
  • - ¾ szklanki wody mineralnej, najlepiej gazowanej
  • - dodatkowo szczypta majeranku, zioła prowansalskie, lubczyk :)
  • Dodatki:
  • - 2 pomidory,
  • - 20 plasterków szynki,
  • - 10 plasterków sera żółtego.
  • Masło czosnkowe:
  • - 1 kostka masła miękkiego,
  • - 2 ząbki czosnku (posiekanego),
  • - szczypta soli, pieprzu, majeranku.

Bułeczki drożdżowe z masłem czosnkowym - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Wyrabiamy razem składniki na zaczyn. Następnie dodajemy mąkę, jajko, wodę i zioła.
  • Wszystkie składniki wyrabiać z sercem i odstawić w ciepłe miejsce (piekarnik ) na około 30 minut.
  • Gdy ciasto wyrośnie dodać dwie łyżki oliwy i ponownie delikatnie wyrabiać.
  • Po około 10 minutach rozwałkować ciasto i wykrajać cienkie ( około 0,5 cm) placuszki w kształcie koła (około 20 sztuk).
  • Dekorujemy każde kółeczko plasterkiem szynki, pomidorka, oraz sera żółtego.
  • Wcześniej przygotowujemy dużą blachę wysmarowaną olejem w celu ułożenia naszych niespodzianek.
  • Pieczemy w piekarniku uprzednio nagrzanym w temperaturze 200 C około 20 minut.
  • W tym czasie z podanych składników możemy wykonać pyszne masło czosnkowe.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne